Volledig scherm
Ria bij de schiettent in 1938. © privécollectie

‘Luchtbuks Ria’ (99) is ziek en kan mogelijk voor het eerst niet schieten op de Tilburgse kermis: ‘Ik wil wel, maar het gaat niet’

TILBURG - Ria van Dijk (99) zou deze kermis weer een foto schieten bij de schiettent. Maar ze is ziek en weet niet of het dit jaar lukt.

Ria van Dijk is 99 en ze heeft zich iets voorgenomen. Zeker tot haar honderdste wil ze naar de Tilburgse kermis om een foto te schieten bij de schiettent. Luchtbuks Ria doet dat vanaf haar zestiende. Maar dit jaar dreigt ze te moeten afzeggen. Ze kampt al drie weken met een hardnekkige longontsteking. Ze zou op vrijdag, de eerste dag van de kermis, gaan schieten, maar ,,Nee”, zegt ze. ,,Ik wil wel, maar het gaat niet. Ik ben geen mens gelijk.”

Schieten met vriendinnen

Volledig scherm
Ria van Dijk in haar stoel. ‘Ik zit in de lappenmand'. © Joost Goutziers

Met uitzondering van de oorlog schoot Ria elk jaar een foto. Ze ging voor het eerst schieten op de kermis met vriendinnen. Schieten leerde ze van haar vader. Er verscheen een boek met foto's over haar en in de schouwburg was een expositie.”

Ze zit in haar stoel in haar appartement in zorgcentrum Het Laar. Ze heeft pijn en kijkt naar een bordje met een boterham met zwarte bessenjam. Eten valt haar zwaar. ,,Ik kan niet lezen, niet horen. Ik zit ben dol, draaierig, zit in de lappenmand. Ik schijn weleens eerder longontsteking te hebben gehad, maar toen was ik binnen enkele dagen opgeknapt.” Ze werd 24 juni 99 jaar en denkt dat ze daarna ziek is geworden. 

Lopen op de gang

Maar Ria geeft de schiettent niet zomaar op. ,,Ik wil naar de kermis. Al is het de laatste zondag. Maar ja, ge kunt niet meer wat ge wilt. Ik loop af en toe op de gang. Als het een beetje wil dan ga ik schieten.” Vanuit haar flatje op de negende verdieping heeft ze uitzicht op het kermisdorp, de vele kermiswagens op Het Laar, maar ze is te moe om ervan te kunnen genieten. 

Fotoserie

Sinds 1936 schiet Ria op de Tilburgse kermis. Drie jaar geleden was op de kermis een fototentoonstelling van haar te zien. ‘Luchtbuks Ria’ door de jaren heen. 

Volledig scherm
Jaartal onbekend. © privécollectie
Volledig scherm
Ria met haar luchtbuks in 1962. © privé collectie
Volledig scherm
Jaartal onbekend. © privécollectie
Volledig scherm
Ria in 1973. © privécollectie
Volledig scherm
1977. © privécollectie
Volledig scherm
1987. © privécollectie
Volledig scherm
In 2011, toen Ria voor de 75ste keer schoot. © Joris Buijs / PVE
Volledig scherm
In 2006 kreeg Ria al steeds meer fans. © privécollectie
Volledig scherm
In 2015. © John Schouten / Beeld Werkt
Volledig scherm
In 2017 kon Ria op flinke media-aandacht rekenen. © Kermis FM

En vorig jaar, 2018. Ria schoot ook toen gewoon raak.