Volledig scherm
© ANP

LST wil dat ook alfahulp en mantelzorger mondkapjes krijgt

TILBURG - Alle zorgmedewerkers die hulp aan huis bieden voor inwoners van Tilburg moeten in aanmerking komen voor mondkapjes en andere beschermende middelen. Dat stelt Lijst Smolders Tilburg (LST) in schriftelijke vragen aan het college. De fractie wijst met name op de alfahulpen, die het volgens LST nog altijd zonder bescherming moeten doen.

Alfahulpen bieden hulp aan huis, bijvoorbeeld voor ouderen en zieken, maar zijn meestal niet in loondienst bij een zorginstelling. De cliënt betaalt de alfahulp vanuit een Wmo-regeling. Volgens de LST worden de alfahulpen daarom niet meegenomen in de verdeling van mondkapjes en andere beschermende spullen. ,,Alfahulpen die via 18K werken hebben te horen gekregen dat zij zelf voor eigen mondkapjes moeten zorgen”, aldus LST-raadslid Jolanda van den Boogaard.

Risicogroepen

Volgens de LST-fractie moeten niet alleen de zorginstellingen maar ook andere thuiszorgmedewerkers voorzien worden van beschermende spullen. Dat geldt volgens de LST ook voor mantelzorgers of medewerkers van de voedselbank of sociaal eethuis Poels’ Pollepel. Van den Boogaard: ,,Iedereen die met risicogroepen werkt moet mondkapjes kunnen krijgen.”

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat Tilburg weinig bemoeienis heeft met de distributie van mondkapjes, al wordt er soms wel een gift in ontvangst genomen. Zo werden 40.000 mondkapjes uit China aan ContourdeTwern gegeven, voor verdeling onder mensen die met risicogroepen werken. Ook alfahulpen en mantelzorgers zouden daarvoor in aanmerking komen, maar de gemeente laat weten dat de partij mondkapjes nog in een magazijn van Diamantgroep staat in afwachting van verdere distributie. Overigens bestaat er bij de gemeente Tilburg twijfel over de kwaliteit van de niet-medische mondkapjes.

Landelijke distributie

De GGD Hart voor Brabant laat weten dat de de distributie van medische mondkapjes en andere beschermende middelen in handen is van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat vanwege de crisis is opgericht door het minsterie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. De fractie LST heeft het college gevraagd wie er verantwoordelijk als de alfahulpen en overige zorgwerkers in Tilburg besmet raken met het coronavirus omdat zij zonder bescherming zorg aan huis hebben geleverd.