Volledig scherm
Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand. © Ann-Sophie Falter

Loonse raad schrikt van problemen bij gemeente: ‘Dit valt niet meer aan inwoners uit te leggen’

KAATSHEUVEL - Op veel meer afdelingen dan alleen Burgerzaken staat ambtenaren van de gemeente Loon op Zand het water aan de lippen. 

,,Ook op financiën, communicatie, personeel en organisatie, infra en de buitendienst hebben medewerkers het zwaar te halen", somde burgemeester Hanne van Aart een niet eens compleet rijtje op. ,,We werken er met z'n allen ongelooflijk hard aan, maar dat heeft tijd nodig.”

Langdurig zieken en groot verloop

Van Aart deed donderdagavond haar stinkende best om de gemeenteraad gerust te stellen over de structurele personeelsproblemen bij de gemeente. Oorzaken: onderbezetting, langdurig zieken, groot verloop. Gevolg: vaak inhuur van tijdelijke, externe arbeidskrachten. Nadelen: die zijn duurder en niet ingewerkt.   

Het piept en kraakt

Om de dienstverlening aan de inwoners te verbeteren en de achterstanden weg te werken, worden en zijn al de nodige stappen gezet. ,,Het piept en het kraakt binnen de organisatie", concludeerde Jos Groenendaal (GemeenteBelangen).  

Een eerste investering van ruim 70 mille werd door de raad goedgekeurd. ,,Wat kan ik anders? Ik sta met mijn rug tegen de muur. En dit is nog maar het begin", zei Suzan Mandemakers (VVD). 

Zelfs basis niet op orde

Ook het CDA, Voor Loon en Pro3 hadden met schrik en schaamte het verslag over Burgerzaken gelezen. ,,Zelfs de basis is niet op orde. Dat valt echt niet meer aan onze burgers uit te leggen", aldus Bart van Drunen (VL). 

Gerben Burgmans (CDA): ,,Ik waardeer de eerlijkheid en openheid over de zelfevaluatie. Ik hoop dat ik ook buiten de steekproef blijf als ik mijn belastingformulier niet reëel invul". 

Louis Laros (Pro3) stelde voor te kijken bij gemeenten waar het wel goed gaat, zoals Gilze en Rijen. 

In het voorjaar totaalplan  

Burgemeester Van Aart beloofde de raad vanaf nu beter op de hoogte te houden. In het voorjaar, bij de behandeling van de Kadernota, komt ze met een totaalplan. Daarin zal dan staan wat er nodig is om de ambtelijke organisatie weer up to date te krijgen en wat dat gaat kosten.  

  1. Zorgaanbieder Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedeclareerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorderen
    PREMIUM

    Zorgaanbie­der Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedecla­reerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorde­ren

    TILBURG - Zorgaanbieder Blue-Care, een stichting voor begeleid wonen in Tilburg en Goirle, heeft jarenlang veel minder zorg aan cliënten geleverd dan er werd gedeclareerd. Cliënten kregen ook niet de begeleiding die zij volgens hun indicatie nodig hadden. Daarnaast was de administratie niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeenten Tilburg en Goirle en de GGD.