Veel belangstelling voor de presentatie van Herenboeren Goedentijd in Alphen.
Volledig scherm
Veel belangstelling voor de presentatie van Herenboeren Goedentijd in Alphen. © Luc Van Hoek

Landeigenaar Herenboerderij Goedentijd in Alphen wil snel duidelijkheid: ‘Een oplossing voor agrarische panden’

ALPHEN - Zo'n 150 potentiële kandidaten voor de nieuw op te richten Coöperatie ‘Herenboerderij Goedentijd’ meldden zich zaterdagmiddag op de Alphense boerderij. Na de succesvolle start van andere Herenboerderijen, onder meer in Boxtel, wordt er hard gewerkt aan locatie Alphen. In de presentatie werd wel benadrukt dat er haast moet worden gemaakt; de landeigenaar wil eind van dit jaar duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf.

Herenboerderij Nederland is al 1,5 jaar een zoektocht bezig naar een geschikte boerderij in de omgeving van Tilburg. ,,De criteria zijn voor ons: het voeden van 200 monden (ofwel 200 huishoudens), beschikbaarheid van 20 hectare en een boer. En daarna de uitoefening van het landbouwbedrijf met respect voor natuur, milieu én boer." 

Eisen

De boerderij aan de Goedentijd in Alphen voldoet in grote mate aan onze eisen. ,,We beginnen alleen met 12 hectare, daarvoor hebben we 150 leden nodig.” Alleen de afstand tot Tilburg bleek voor sommige kandidaten nog een struikelblok. ,,Maar als je die afstand een paar keer gereden hebt wordt 't steeds korter...”, aldus de kartrekkers van Herenboeren Goedentijd.

De bezoekers mochten, nadat ze de presentatie in de schuur vanaf de strobalen hadden beluisterd, rondlopen op het erf. ,,Kijk, luister, ervaar en proef, voor het goede gevoel bij de locatie", was de boodschap. Wethouder Erik Wilmsen van de Gemeente Alphen-Chaam kan het initiatief wel waarderen: ,,Het is een oplossing voor agrarische panden in het buitengebied én het past in onze Citta-slowgedachte."