Laat Oisterwijk arbeidsmigranten op vakantieparken ongemoeid? PGB wil opheldering
OISTERWIJK - De PGB wil weten of het Oisterwijks college verschil maakt tussen arbeidsmigranten en anderen die illegaal wonen op recreatieparken.
Die indruk werd gewekt in een recente uitzending van Nieuwsuur. Ton van de Rijt, die op Chaletpark Rustiek wél met een dwangsom te maken heeft, klaagde er zijn nood over. ’Het enige wat ik wil is hier tot mijn dood wonen’, vertelde hij eerder tegen het Brabants Dagblad.
‘Maakt het college onderscheid tussen het wel of niet handhavend optreden tegen bewoning van recreatieverblijven?’, vraagt PGB’er Roel van den Bersselaar het college. ‘Zo ja, welke overwegingen liggen daaraan ten grondslag?’
In de uitzending van Nieuwsuur gaf burgemeester Hans Janssen geen tekst en uitleg. In juni maakt hij ten overstaan van de lokale politiek wel gewag van 'schuifruimte’ en ‘maatwerk’.
Never nooit niet
Janssen zei toen: ,,De provincie zegt never nooit niet tegen permanente bewoning van recreatieparken. Maar misschien zeggen wij wel: wat langer wonen, dat moet kunnen.”
De Parel aan de Scheibaan gaf hij als voorbeeld. Bekend is dat daar veel arbeidsmigranten verblijven. Volgens Janssen heeft het park die inkomsten nodig om later de omslag te kunnen maken naar een andere bestemming. De gemeente wil daarin meedenken.
Lees onder het kaartje verder
Oisterwijk telt 17 recreatieparken, waarop volgens de gemeente 400 à 800 arbeidsmigranten verblijven. In mei trok de raad 65.000 euro uit voor een onderzoek naar een structurele oplossing voor de huisvesting van arbeidsmigranten.
Het kan dan ook gaan om een onderkomen op het bedrijf zelf, zoals aardbeienkweker Scheffers in buurtschap Kerkhoven voor ogen staat. Hij stuit daar echter op bezwaren vanuit de omgeving.
Gedogen en handhaven
Wonen op een recreatiepark is in Oisterwijk alleen toegestaan met een gedoogverklaring. Daar zijn twee soorten van.
Wie vóór 9 april 1998 al op het park verbleven, mogen dat tot hun dood blijven doen. Die gedoogbeschikking, waarover 37 Oisterwijkers op dit moment beschikken, kan niet aan een ander doorgegeven worden.
Na 1998 heeft Oisterwijk alleen gedoogverklaringen voor één jaar afgegeven. Het gaat dan om noodsituaties. Niemand in Oisterwijk heeft op dit moment zo’n beschikking.
Er lopen vijf procedures. Drie mensen hebben te horen gekregen dat ze een dwangsom tegemoet kunnen zien (‘voornemen’). Twee mensen, van wie Ton van de Rijt er een is, is de dwangsom al opgelegd (‘besluit’).
Het probleem speelt ook in andere gemeenten. Zo maakte Hilvarenbeek vorig jaar bekend dat 37 bewoners van campings zijn aangeschreven om hun permanente verblijf te beëindigen. Het gaat met name om de parken Kempenbos en Duc de Brabant.
Stemmen in Den Haag gaan echter op om het wonen op recreatieparken te legaliseren. De gemeente Oirschot heeft daar, met toestemming van de provincie, op park Stille Wille al toe mogen overgaan.
Echtscheidingen leiden er vaak toe dat een van de partners op een recreatiepark belandt. Ook arbeidsmigranten zijn vaak illegaal gehuisvest op campings.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Twee verdachten aangehouden voor poging om straatroof te plegen in Tilburg
TILBURG- De politie heeft twee verdachten aangehouden omdat ze zouden hebben geprobeerd een straatroof te plegen in Tilburg. Het tweetal zou iemand hebben willen bestelen in de Willem II-passage, maar daar niet in zijn geslaagd.Tilburg -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMKAART
Oisterwijk schuift op vakantieparken: ‘Misschien zeggen wij wel: wat langer wonen moet kunnen’
OISTERWIJK - Wonen op een vakantiepark: dat blijft in Oisterwijk niet de bedoeling. Maar burgemeester Hans Janssen ziet op sommige parken wel ‘schuifruimte’. -
PREMIUM
Pool die voor VION in Boxtel werkt, hoort niet in Oisterwijk te wonen
OISTERWIJK - Hoeveel arbeidsmigranten hebben op de 17 recreatieparken in Oisterwijk hun intrek genomen? De gemeente Oisterwijk moet er een flinke slag naar slaan: 400 à 800. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
indebuurt.nl
Cashen of trashen? Tussen Kunst en Kitsch komt voor opnames naar Tilburg
Heb je nog een oude vaas van oma op zolder liggen? Of een Delfts blauw bord dat je in een Tilburgse kringloop kocht? Je krijgt de kans om het te laten taxeren door de kenners van het enige echte Tussen Kunst en Kitsch. In november 2023 worden er opnames gemaakt in ons eigen Tilburg. -
PREMIUM
‘Het enige wat ik wil is hier tot mijn dood wonen’, smeekt chaleteigenaar in Oisterwijk
OISTERWIJK - ‘Permanent wonen op recreatieparken’: het is ook in Oisterwijk al jaren een heet hangijzer. Ton van de Rijt, die van de gemeente zijn chalet uit moet, hoopt op ‘een beetje clementie’ én een nieuwe wind uit Den Haag.