Koning Willem-Alexander heeft Brabantse zorgverleners en bestuurders dinsdag veel succes gewenst in hun aanpak van de coronacrisis.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander heeft Brabantse zorgverleners en bestuurders dinsdag veel succes gewenst in hun aanpak van de coronacrisis. © ANP

Koning Willem-Alexander bezoekt hulpverleners bij GGD Tilburg

TILBURG - Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag met eigen ogen gezien hoe in Brabant wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een werkbezoek aan de GGD in Tilburg, die op 27 februari de eerste coronabesmetting in Nederland constateerde.

In een eerste gesprek met onder meer de directeur van GGD Hart voor Brabant, Karin van Esch, en enkele medisch deskundigen sprak de koning over de verschillende fasen in de aanpak van de uitbraak van een infectieziekte, waar nog geen vaccin tegen beschikbaar is. Willem-Alexander kreeg een toelichting op de procedures die artsen en verpleegkundigen van de GGD moeten volgen.

Vervolgens schoof de koning aan in het callcenter van de GGD. Daar sprak hij de medewerkers over welke vragen zij krijgen over het coronavirus en luisterde kort mee met een aantal gesprekken. Ook werd het belang geschetst van goede data en informatie en de relatie met het RIVM.

Bestrijding van corona

Tot slot ging de koning in gesprek over de samenwerking binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de provincie in de bestrijding van corona. Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van de GGD, brandweer, politie en enkele nauw betrokken bestuurders.

Directeur GGD Hart voor Brabant Karin van Esch noemt het bezoek ‘zeer bijzonder’. ,,Het was een bezoek vol steun en warmte, waarin de koning zijn grote dank en respect uitsprak voor ons werk. Die waardering komt toe aan alle GGD-en en bureaus GHOR in het hele land. Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het covid-19 virus te beteugelen.” 

Naast Van Esch deden ook Danielle Oorsprong (arts infectieziektenbestrijding), Corine van der Donk (verpleegkundige infectieziektenbestrijding) en Elleke Suijk (teamcoördinator klantcontactcentrum) hun verhaal aan de koning en zijn gezelschap.

Sociale onthouding

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeiden vorige week al hun geplande werkbezoeken af om een periode van sociale onthouding in acht te nemen. Aanleiding daarvoor was de vaststelling van meerdere corona-besmettingen in het Oostenrijkse Lech waar het koninklijk gezin onlangs wintersport vierde. De periode van afstand houden liep afgelopen zaterdag af.