Johan van Laarhoven moet nog minimaal week cel in, rechter doet volgende week pas uitspraak in kort geding

In de rechtbank van Den Haag diende vrijdagmiddag het kort geding van de advocaten van Johan van Laarhoven. Zij willen dat de ex-coffeeshophouder direct medische zorg krijgt in een ziekenhuis. De rechter doet volgende week uitspraak, wat betekent dat Van Laarhoven nog zeker een week in zijn cel moet blijven. 

Advocaat Geert-Jan Knoops verzocht de rechtbank om de gevangenisstraf van Van Laarhoven voor twee maanden op te schorten. ,,Zodat hij fysiek en mentaal kan herstellen onder leiding van een medisch team.‘’

Volgens hem zijn de medische kwalen zo complex dat onderzoek in een ziekenhuis nodig is. Van Laarhoven zou onder meer last hebben van plekken op het voorhoofd, leverklachten, galstenen, maagpijnen, mondontsteking, gehoorverlies, oorontsteking, frozen shoulder, pijnlijke testikels vanwege mishandeling door gevangenispersoneel en schurft (onder meer door kakkerlakken). Ook zou al sinds 2015 duidelijk zijn dat hij hart-catherisatie nodig heeft. 

,,Breng hem zo snel mogelijk over naar het AMC, leg hem desnoods met handboeien vast aan het bed. Maar geef hem de kans op een menswaardige detentie‘’, aldus Knoops. 

‘Geen medische indicatie voor direct ziekenhuisbezoek’

Landsadvocaat Cécile Bitter stelde echter dat er geen medische indicatie is dat Van Laarhoven naar het ziekenhuis moet. Hij krijgt wel binnen 2 weken afspraak met met cardioloog, daarnaast kan hij vanuit PI een aantal specialisten bezoeken als hij dat wil, zegt Bitter. Ze benadrukt dat de Staat zich verzet tegen eventuele schorsing van de detentie van Van Laarhoven.

De familie wilde dat de rechtbank vandaag meteen uitspraak doet, want ‘dat spoedeisend’ belang is volgens de advocaten wel degelijk aanwezig gezien zijn beroerde gezondheidstoestand. Dat gebeurde niet. De rechtbank gaf aan over precies één week uitspraak te doen. Van Laarhoven moet daarom nog zeker een week de cel in. 

Broer teleurgesteld

Broer Frans van Laarhoven was vrijdagochtend op bezoek in Vught en schrok van wat hij zag. ,,We zijn iets meer dan een uur binnen geweest. Johan ziet er erg slecht uit en moet naar het ziekenhuis. Ik was blij om hem weer te zien, maar hij heeft pijn. Het gaat gewoon echt slecht met hem.” Hij zegt teleurgesteld te zijn dat rechter niet meteen uitspraak doet. ,,Een week langer wachten kan hem fataal worden. Het onderzoek dat vanochtend is gedaan, was veel te oppervlakkig’’

Ook had hij nog wat willen zeggen tijdens het kort geding vrijdag, maar de rechter gaf daarvoor geen toestemming. ,,Het debat is gevoerd, de stellingen betrokken. De zitting is gesloten.‘’

Advocaat Gerard Spong en diens kantoorgenoot Sidney Smeets staan de pers te woord bij de penitentiaire inrichting (PI) in Vught na een bezoek aan de voormalige Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven.
Volledig scherm
Advocaat Gerard Spong en diens kantoorgenoot Sidney Smeets staan de pers te woord bij de penitentiaire inrichting (PI) in Vught na een bezoek aan de voormalige Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven. © ANP