Janus de Vries bij het archief van ‘De Nieuwsklok’ in 2011. .
Volledig scherm
Janus de Vries bij het archief van ‘De Nieuwsklok’ in 2011. . © Marie-Thérèse Kierkels / PVE

Janus de Vries, courantier en hoofdonderwijzer te Oisterwijk, op 86-jarige leeftijd overleden

OISTERWIJK - Op 86-jarige leeftijd is de prominente Oisterwijker Janus de Vries donderdagochtend vroeg overleden. Hij was vorige week met een dubbele longontsteking in het ziekenhuis opgenomen. Het coronavirus was daar debet aan.

Van 1970 tot 2011 was De Vries het gezicht van weekblad 't Kerkklokje, de huidige Nieuwsklok. Hij was ook decennialang hoofdonderwijzer in het dorp. Op de Johannes van Oisterwijkschool stond hij voor de klas.

Ruim een halve eeuw was hij ook bestuurder van de Sint Petrus Stichting, die sociale en culturele initiatieven in Oisterwijk financieel ondersteunt.

Vanaf de oprichting in 2006 tot op hoge leeftijd was De Vries, vader van vijf dochters, ook actief lid van het B-team Oisterwijk (biodiversiteit). 

September 2018 was De Vries een van de gedupeerden, toen drie auto's in de Kuiperstraat en Waterhoefweg in lichterlaaie stonden.

De Nieuwsklok luidt Janus de Vries uit

door Alex van Lanen

Brabants Dagblad, 21 september 2011

Veertig jaar maakte Janus de Vries weekblad ‘De Nieuwsklok’ in Oisterwijk. Eind deze maand doet hij een stapje terug. Maar niet omdat hij het werk beu is.

Een icoon uit de Oisterwijkse journalistiek en uitgeverij neemt deze week afscheid. Janus de Vries (77), al ruim veertig jaar de drijvende kracht achter het lokale blad ‘De Nieuwsklok’, gaat het rustiger aan doen. Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn familie. “Ik heb van mijn vrouw altijd de ruimte gekregen om dit werk te doen. Gelukkig, want anders kan het niet. En nu hoop ik haar nog veel uren terug te kunnen geven.”

De Vries, van huis uit leraar, rolde in 1962 in de journalistiek toen de Oisterwijkse correspondent van de Tilburgse krant verhuisde en De Vries hem opvolgde. “Er moest elke dag iets over Oisterwijk in staan, dat was mijn taak. De eerste raadsvergadering deed ik samen met de rayonredacteur, Wim de Leeuw. Tijdens de tweede kon hij niet. Toen hij een dag later mijn verslag las, zei-ie: ‘Dat kun jij wel alleen, ik hoef niet meer naar Oisterwijk te komen’.”

In 1970 raakte De Vries betrokken bij ‘Het Kerkklokje’, zoals ‘De Nieuwsklok’ toen nog heette. Eerst alleen als administrateur, maar toen de redacteur even later wegviel, nam De Vries ook die taak op zich. Hij groeide uit tot het boegbeeld van ‘De Nieuwsklok’. Maar overdag stond hij ook nog gewoon voor de klas op de Johannes van Oisterwijkschool, die later is opgegaan in De Coppele. 

Een drukke agenda, maar gelukkig kan De Vries met weinig slaap toe. “Elke nacht ging ik pas om twee uur naar bed. En ‘s morgens vroeg toch fris voor de klas, ja. Nu ben ik nog steeds elke ochtend om half acht op de redactie”, aldus De Vries, die van een gunstige vut-regeling gebruik maakte om uit het onderwijs te stappen. “Ik ging met bloedend hart op school weg, ik deed het werk graag. Maar het werk voor de krant kostte ook veel tijd”, blikt hij terug.

“Het mooie aan het vak is dat je een tussenpersoon bent tussen wat de vereniging bekend wil maken en de gemeenschap. De uitdaging is dat zo goed mogelijk te doen”, zegt de courantier. 

Ook na 41 jaar is hij het vak nog niet beu. “Nee man, als ik de leeftijd had, begon ik er zo weer aan!” 

Ze zullen hem dan ook zeker nog terug zien bij ‘De Nieuwsklok’. Om een kop koffie te drinken, of om zo nu en dan toch een stuk te tikken. “Ik heb de uitgever moeten beloven dat ik nog een artikel schrijf als ik een onderwerp tegenkom waarvan ik vind dat erover geschreven moet worden.”

Maar dat hij het rustiger aan gaat doen, staat vast. “Voor verenigingen verandert er niks. Joris van der Pijll wordt de nieuwe redactionele medewerker.” 

Van der Pijll, die al enige tijd teksten schrijft voor ‘De Nieuwsklok’, maakt nu de site oisterwijknieuws.nl en lanceerde vorig jaar het blad ‘D’n Oisterwijker’, dat al na vijf edities weer ter ziele ging.

De Vries denkt dat een huis-aanhuisblad ondanks de toenemende digitalisering nog steeds een functie heeft. “Natuurlijk, clubs hebben nu een eigen kanaal om lezers te bereiken, hun website. Maar een blad als ‘De Nieuwsklok’ kan een bindende factor zijn in een gemeenschap. Mensen moeten je blad graag willen lezen, ook als naslagwerk. Dat ze de oude krant net zo lang bewaren tot de nieuwe binnen is.”

In 2008 was Janus de Vries (helemaal links) een van de koninklijk gedecoreerden in Oisterwijk.
Volledig scherm
In 2008 was Janus de Vries (helemaal links) een van de koninklijk gedecoreerden in Oisterwijk. © tiny van eijndhoven / pve
  1. Gemeenteraden zoeken creatieve vergaderopties in coronatijd

    Gemeentera­den zoeken creatieve vergaderop­ties in coronatijd

    TILBURG - Het is een wat desolate aanblik. Burgemeester Mark van Stappershoef die samen met griffier - op uiteraard gepaste afstand - in een lege raadszaal zit. Na een kleine minuut kijkt de voorzitter van de gemeenteraad van Goirle op zijn horloge. ,,Er was een raadsvergadering uitgeschreven, maar er is geen raadslid aanwezig. Dat betekent dat het quorum niet is gehaald en er ons niets anders rest dan de vergadering te verzetten.”