Simon Smeulders op het kerkhof van Loven tussen de graven van slachtoffers van de bommenregen in Tilburg op 21 februari 1945. Links de steen van Jan Goossens, rechts die van Rinnij Damen en diens ouders.
Volledig scherm
PREMIUM
Simon Smeulders op het kerkhof van Loven tussen de graven van slachtoffers van de bommenregen in Tilburg op 21 februari 1945. Links de steen van Jan Goossens, rechts die van Rinnij Damen en diens ouders. © Paul Spapens

In bevrijd Tilburg sloeg de dood veertien maal toe: getuigen vertellen over Duitse bommenregen

75 jaar bevrijdTILBURG - Op 21 februari 1945, sloeg de dood nog eens keihard toe in bevrijd Tilburg. Tien kinderen en vier volwassenen overleefden een Duitse bommenregen niet. Twee getuigen, toen zelf kind, vertellen.

Roeleke van Lent was een kwajongen eersteklas. Hij was een keer bij de in het Wilhelminapark gelegerde Duitsers gaan nieuwsgierigen. Bij wijze van spel gaven die hem een geweer. Hij liep er mee naar de Coeck van Aelststraat. Stoer riep hij: ,,Ik schiet iedereen dood.” Zijn zus hing boven uit het raam en zij riep: ,,Roeleke, ge moet naar school!”

  1. Tilburg akelig leeg in coronatijd

    Tilburg akelig leeg in coronatijd

    TILBURG -Het contrast met de buitenwereld kan haast niet groter zijn dan bij de AH op het Korvelplein. Niet dat het er per se drukker is dan op een andere zaterdag- of zondagmiddag, maar in het tamelijk tamme landschap van het straatleven, doet het gekrioel van boodschappenwagentjes ineens aan als een overvolle winkelstraat in, pakweg, Tokio. Dit wordt mede veroorzaakt door de nieuwe maatregelen. Wat tot voor kort zowel in- als uitgang mocht zijn, is nu opgesplitst: ingang aan de zijkant, uitgang aan de voorkant.