Volledig scherm
De eerste tester is maandag gestart: Yemnys Subero staat in één van de Bank15-keukens. Ze maakt eten uit de ‘blue zones’, dat zijn de gebieden in de wereld waar mensen het langst leven. © Food 013

Horeca-droom? Iedere twee weken mogen nieuwe ‘keukenhelden’ zich bewijzen bij Bank15

Woe 9 okt: Voor de mensen die altijd al van een horeca-avontuur droomden, maar voor wie de stap te groot is: Bank15 lanceert een nieuw concept. Proof 013 heet het en mensen kunnen er koken voor ‘echt publiek’. ,,Een testkeuken, iedere twee weken wisselen we van deelnemer”, zegt initiatiefnemer Kiek van de Wiel.

Mensen kunnen er kijken of hun eten bekoort én of het ondernemen bevalt. ,,Je zou bijvoorbeeld twee weken vakantie kunnen nemen van je baan om eens te kijken of die horeca-droom terecht is”, zegt Kiek van de Wiel.

De eerste tester is maandag gestart: Yemnys Subero staat in één van de Bank15-keukens. Ze maakt eten uit de ‘blue zones’, dat zijn de gebieden in de wereld waar mensen het langst leven. Subero: ,,Het is leuk om te experimenteren, mijn bruchetta van zoete aardappel doet het al erg goed.” 

Over twee weken maakt Subero plaats voor de Eritrese keuken. Van de Wiel: ,,Een meisje wil hier testen of ze aan mensen uit Eritrea de Nederlandse taal kan leren door hier samen te koken.”

Grote stap

Quote

We dachten aan een all day break­fast-zaak, misschien dat we dat hier nog uit gaan proberen

Kiek van de Wiel

Het proefkeuken-concept past bij Bank15. In het pand vol creatieve ondernemers zetten veel zaken hun eerste stapjes. Wie wil, kan er een jaar één van de vier keuken bestieren. Zaken als Shambosa, Broodje per centimeter en De Carpacciobar probeerden er met succes uit of hun concepten levensvatbaar waren. ,,Maar voor sommige mensen is een jaar een te grote stap”, aldus Van de Wiel. ,,Vandaar dit idee.” 

Op de achtergrond speelt dat ze samen met vriendin Loes Teunissen ‘honderdduizend ideeën’ heeft voor een eigen zaakje, maar weinig tijd. ,,We dachten aan een all day breakfast-zaak, misschien dat we dat hier nog uit gaan proberen.”

Koken voor kinderen

Volledig scherm
Proof 013 © Proof 013

Iedereen die wil, kan zich opgeven. Maar er wordt wel een selectie gemaakt en per week wordt 250 euro gevraagd. Of dat veel geld is? ,,Als je kijkt naar hoe druk het is, kan het makkelijk worden terugverdiend. In de weekenden zitten ze hier met de benen buiten.” 

Daarnaast moeten de deelnemers iets voor de maatschappij terug doen. Proof 013 en Bank 15 werken daarvoor samen IMC Weekendschool. ,,We vragen iedere deelnemer om één keer te koken voor kinderen die bijvoorbeeld hun verjaardag niet kunnen vieren. Of eens met ze samen te koken.”

Proof 013 loopt in ieder geval tot eind dit jaar, maar wordt bij succes waarschijnlijk verlengd. Zaken die al bestaan maar eens buiten de kaart om een gerecht uit willen proberen, zijn ook welkom. Aanmelden kan via: Proof@bank15.nl