Volledig scherm
,,Vandaag 6,5 km gelopen door Stokhasselt en Vlashof: 72 Red Bullblikjes, 5 gedumpte McDonald's maaltijden. Heel veel flesjes en blikjes. Vijf meldingen gedaan van grof huisvuil.'' © Christel Zaat van Wezel

Het vuil en de stad: ‘Tilburg wordt inderdaad steeds smeriger’

Za 24 aug: Tilburg vies? Volgens de vele reacties die binnenkwamen écht wel. ,,Het valt mij telkens op dat Utrecht verbazingwekkend veel schoner is dan onze, kleinere, stad.''

Volledig scherm
Hans Hessels: ,,Gasthuisring. Voorbeelden van klein, oud zwerfafval dat niet zo opvalt als vuilniszakken en stukken huisraad en daarom misschien niet zo spectaculair lijkt. Maar het is wel bijna overal zo." © Hans Hessels

Van het 'open riool' de Mahlerstraat in Tilburg-Noord, de 'overvolle prullenbakken van het Westerpark', de 'enorme hoeveelheden plastic verpakkingen en blikjes Red Bull' langs de Besterdring en Groeseindsestraat tot de bewoonster die al 53 jaar in Stokhasselt woont en wel kan janken om de verloedering. De smerigheid van de stad houdt de gemoederen bezig.

Tilburger Koos de Wolf deed vorige week zijn verhaal. Tijdens het uitlaten van zijn puppy legt hij het afval in de stad op beeld vast. Weinig onderwerpen die kennelijk zó leven: er kwamen rond de 250 geschreven reacties binnen bij het Brabants Dagblad. Via Twitter, Facebook en e-mail. Daarnaast telefoontjes. De rode draad? De stad wordt, zo voelt het althans voor veel inwoners, steeds viezer.

Verloedering

Volledig scherm
,,Afval bij het Bart van Peltplein. Dit gaat al heel lang zo, er zijn al veel klachten ingediend.'' © René van der Staak

,,Absoluut een ontzettend belangrijk punt", zegt Sander van Vooren over het verhaal van De Wolf. ,,Ik sprak onlangs een 70-jarige die al heel zijn leven in Tilburg woont en die zei dat Tilburg vroeger één van de schoonste steden van Nederland was, nu ligt er overal rotzooi. Ik woon tien jaar in de stad, maar de verloedering en smerigheid zouden een belangrijke reden zijn om te vertrekken. Ondanks dat er zoveel leuks te doen is en er zo aan de weg getimmerd wordt.”

Ook Bram van Bergen is van mening dat de situatie snel verslechtert. ,,Zeker in vergelijking met andere steden", schrijft hij. ,,De laatste weken ben ik veelvuldig in Utrecht, waarbij het mij telkens opvalt dat deze grote stad verbazingwekkend schoner is dan ons veel kleinere Tilburg." Tijdens Festival Kaapstad liep de Tilburger door de stad. ,,Het Spoorpark was vrijwel geheel vrij van zwerfvuil, maar de omgeving was stuitend vervuild. Bij de AH XL en Vormenrijk.”

En zo zijn er veel wijken en buurten aan te wijzen waar het vuil toe lijkt te nemen. Annelies de l'Or pleit voor een grote schoonmaak in Stokhasselt. ,,Alles wordt maar op straat gegooid. Ik vind dit zo erg. Onze eens zo mooie wijk is zo verpauperd. Ik woon hier nu 54 jaar, en kan wel janken."

Arno van Lieshout raapt zwerfafval in Goirke - Hasselt op: ,,Zooi van fa(s)tfoodzaken ligt over de hele straat verspreid, bijplaatsen van rommel bij glasbakken neemt toe en rokers laten overal hun filters en sigarettenpakjes achter. Ik heb geteld hoeveel sigarettenfilters ik opraap, ik kom meestal op tussen de driehonderd en zeshonderd stuks uit." Piushaven-bewoner Frank de Bruijn wil de haven absoluut niet smerig noemen. ,,Maar waar je eerst duizend man aan bezoekers had, heb je er nu drieduizend. En het onderhoudsniveau is niet meegegroeid."

Stampvol

Tot zover de rode draad. Daarna wordt het moeilijker. Waar ligt het aan? ,,Tilburg wordt inderdaad smeriger", stelt Alain Thielemans. ,,Maar waardoor weet ik niet. Ik kan niet bepalen of het is omdat het gemeentebestuur zijn prioriteiten heeft verlegd of de mensen meer rotzooi achterlaten."

Een oudere bewoonster wijt de vervuiling 'voor 90 procent aan de mentaliteit van de inwoners'. Volgens de één heeft het te maken met het lakse groenbeheer van de gemeente ('Waar onkruid staat, verschijnt troep'). Volgens de ander komt het doordat er te veel regels zijn rond afvalscheiding. En de derde vindt dat 'de boetes voor afval op straat gooien hoog genoeg zijn, maar er niet actief op wordt gecontroleerd door boa's.'

Heel veel meldingen komen er in ieder geval binnen over de prullenbakken in de stad. Zwerfafvalopruimer Van Lieshout: ,,De schaarse prullenbakken zitten vaak stampvol, dus veel mensen willen wel op een fatsoenlijke manier van hun troep afkomen. Maar het zijn er veel te weinig." Dat signaleert ook Rob de Brabander: ,,Ik weet dat dit een flinke kostenpost is, maar overvolle prullenbakken leiden ook tot extra rommel op straat." In Goirke en Noord zijn volgens bewoners de helft van de prullenbakken weggehaald.

Volledig scherm
,,Deze prullenbak in de Atelierstraat is áltijd vol, maar wordt nooit extra geleegd. Mensen komen de stad uit en kunnen hun troep niet kwijt.'' ingestuurd door Erno Elsinga © Erno Elsinga

Oplossingen?

Oplossingen worden ook al meegestuurd. Volgens Nicolette van den Brand gaat het in de Reeshof langzaamaan steeds beter dankzij de door de gemeente geïnitieerde 'Bende-acties'. Daarbij trekken bewoners er samen op uit om afval op te ruimen. ,,Misschien dat ze dit ook in andere wijken kunnen opstarten."

Volledig scherm
Tilburger Aldo de Beunje zou dit bord graag op verschillende locaties in de stad willen plaatsen. © Aldo de Beunje

Aldo de Beunje wil 'Hé jij daar'-borden plaatsen waarmee vervuilers een schuldgevoel wordt aangepraat. ,,Het is van een andere gemeente maar ik heb zonder moeite het ontwerp gekregen en we mogen dit vrij gebruiken." Volgens hem wil de gemeente er niet aan vanwege het woord eikel. ,,Ik zit er nu aan te denken om er posters van te maken.”

Andere mensen nemen zelf de grijper of vuilniszak ter hand. ,,Bij de gemeente kan iedereen gele vuilniszakken ophalen om daar zwerfvuil in te verzamelen", tipt Angela Vrolijk. ,,Ik ruim om de week het zwerfafval in het Wilhelminapark op. Wat doen jullie om de stad schoon te houden?" Waarop iemand antwoordt: ,,Vrolijk belasting betalen."

Dat de stad smeriger lijkt te worden, lijkt niemand te betwijfelen. Maar is het ook zo? Te onderbouwen met feiten? De komende tijd duiken we dieper in het onderwerp. Een gesprek met de wethouder, met het BAT en experts. Blijf meepraten op FacebookTwitter via de mail: B.Vermeer@bd.nl. En draag vooral ideeën voor verhalen aan.