Volledig scherm
De IJsvogel van de Piushaven. ,,Maar we hebben een erg slimme kat, die had 'm op een gegeven moment tussen zijn kaken. Gelukkig was ik er binnen tien seconden bij.” © John La Haye

Havenbeeld: Bijzonder dagelijks bezoek

Di 11 dec: Een mooi beeld, zeker. Maar het scheelde niet veel of schipper John La Haye was de bezoeker die al maanden achtereen op de rand van zijn boot neerstrijkt, kwijt geweest.

La Haye woont aan het de haven, kijkt vanaf zijn tafel op het water uit. Daar schoot hij de foto's van het ijsvogeltje. ,,Maar we hebben een erg slimme  kat, die had 'm op een gegeven moment tussen zijn kaken. Gelukkig was ik er binnen tien seconden bij.”

Vervolgens liep de schipper naar de draaibrug om het daar los te laten. ,,Ik voelde het bonzen van zijn hartje. En toen schoot hij zo, prrrrrtttt, weg.” Sindsdien komt - en dat klinkt een beetje als het noodlot tarten - de ijsvogel dagelijks terug. 

IJzeren vogel

Volledig scherm
De IJsvogel van de Piushaven. © John La Haye

Ooit was Midden-Brabant hét ijsvogelgebied van het land. Nu niet meer. Te veel drukte, te veel vergraven oevers, meer strenge winters. En natte periodes. Een groot deel van de jonge ijsvogels verdrinkt doordat het nest onder loopt.

La Haye ziet de ijsvogels al 39 jaar in de Piushaven. ,,Er zitten veel kleine visjes, het water is heel helder. Daarom komen er hier veel bijzondere vogels, zoals de dodaars (een fuutachtige). Nu maar hopen dat de winter niet te streng is, daar kan de ijsvogel niet tegen.” 

Ondanks de naam. Vermoedelijk is die afgeleid van het Germaanse Eisenvogel. Oftewel: ‘ijzeren vogel’, wat verwijst naar op het blauw van de rugveren van de ijsvogel.

Ook een Straatbeeld? Mail naar b.vermeer@bd.nl, of mention @BDStadsgezicht op Twitter