Volledig scherm
De villa van Guus Meeuwis aan de Bredaseweg wordt gesloopt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Guus Meeuwis gooit ‘droomvilla’ aan de Bredaseweg in Tilburg plat

updateTILBURG - Guus Meeuwis laat zijn villa aan de Bredaseweg in Tilburg slopen. De zanger kocht het grote huis in juni, maar gaat er niet in wonen. De plafonds waren te laag, en het huis was niet genoeg op de zon gericht. Daarom laat hij iets nieuws bouwen. 

Volledig scherm
Guus Meeuwis bij de villa die momenteel gesloopt wordt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Veel Tilburgers kennen de ‘eyecatcher’ tussen de Baroniebaan en de Gilzerbaan van het voorbijgaan. Het pand stond er al 103 jaar en was omringd door veel groen. Architect Jacq. de Brouwer van Bedaux de Brouwer Architecten laat weten dat goed is gekeken hoe ze de villa konden verbouwen, maar dat nieuwbouw uiteindelijk de beste optie was. Belangrijkste redenen waren de gesloten gevel aan de kant van de tuin en het terras dat op het noorden was gericht. Kortom: het was niet goed op de zon gericht. Ook waren de plafonds te laag; Meeuwis kon ze zelfs aanraken. Het was volgens de architect niet mogelijk die op te hogen.

Donderdag is de eerste versie van het nieuwbouwplan besproken bij de omgevingscommissie van de gemeente. Wanneer dat gebouwd kan worden is nog even afwachten. 

Hoewel Tilburgers nog niet weten wat er voor in de plaats komt, is er al wat kritiek op het slopen van zo'n karakteristiek pand. ‘Erg jammer dat de prachtige landhuizen op de Bredaseweg nog steeds zomaar plat kunnen’, zegt een bezorgde Tilburger. Ook de omgevingscommissie is kritisch, al kunnen zij de sloop niet tegenhouden. Het gaat niet om een monument en de villa is ook niet ‘planologisch beschermd'. 

Beter beschermen

De omgevingscommissie raadt de gemeente daarom aan om de grote vrijstaande huizen aan onder andere de Bredaseweg beter te beschermen. Zeker als ze nog van zulke goede kwaliteit zijn als deze villa. Want als de karakteristieke villa's worden vervangen voor nieuwbouw, verandert de samenhang in de straat, zo staat in het advies van de commissie. 

Toch krijgt het nieuwbouwplan van Guus Meeuwis groen licht. Het ontwerp op zichzelf is zorgvuldig, is de conclusie. De nieuwbouw past ook goed genoeg in de omgeving, al moet de architect er wel op letten dat de goede stenen worden gekozen en dat het huis niet te zwart wordt. 

Meeuwis kocht de villa in juni voor ruim 1,1 miljoen euro. Het huis stond te koop voor 1,3 miljoen euro. Het perceel is ruim 5.000 vierkante meter groot. 

Zo zag het huis er voor de koop uit:

Volledig scherm
Guus Meeuwis (recht) bij zijn villa, die gesloopt wordt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
De villa van Guus Meeuwis aan de Bredaseweg wordt gesloopt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
  1. Van geraamte tot volledige attractie: de opbouw van de Tilburgse kermis in beeld
    fotoreportage + Video

    Van geraamte tot volledige attractie: de opbouw van de Tilburgse kermis in beeld

    TILBURG - Stukje bij beetje begint de enorme Tilburgse kermis vorm te krijgen. De opbouw is dinsdag om 12 uur van start gegaan en gaat door tot vrijdag. De binnenstad staat tot woensdag 1 augustus in het teken van de 453ste kermis van Tilburg. De geraamtes van de attracties, die steeds hoger worden, trekken veel bekijks. Maar voor wie er pas naartoe gaat als alles af is: hier is de opbouw van het (voor sommigen) hoogtepunt van het jaar in beeld.