Grote hennepkwekerij ontdekt in autobedrijf Tilburg: ingang verstopt onder brug in werkplaats

video/updateTILBURG - In een bandenhandel/autobedrijf aan de Jules de Beerstraat op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg is donderdagmiddag een grote ondergrondse en ‘tamelijk professionele’ hennepkwekerij ontdekt. 

De kwekerij is toegankelijk via een ruimte onder een hefbrug die met een ijzeren plaat was afgedekt. Hij loopt onder een groot deel van de garage door. Volgens een eerste schatting staan er zo’n 1.500 bijna oogstbare planten in de kwekerij. De handelswaarde zou ongeveer 150.000 euro zijn. Uiteindelijk bleek het om 750 planten en 1 kilo gedroogde hennep te gaan.

Er werd niemand aangehouden. De huurder van het pand is bij de politie bekend. Hij verbleef donderdagmiddag in Duitsland en zei ‘niet te kunnen komen’. De eigenaar van het voormalige bakkerijpand verhuurde het pand te goeder trouw, aldus de politie. 

Brandweer en stroomnetbeheerder Enexis zijn in actie. De eerste moet het groene licht geven om een wietruimploeg aan de slag te laten gaan. Enexis onderzoekt de manier waarop stroom extern is afgetapt. 

De veiligheid van de ruimers is ook in het geding omdat de ruimte onder de garagevloer volledig illegaal is uitgegraven. De wanden zijn van zand, 'stempels’ stutten het plafond. 

De politie kreeg een tip via Meld Misdaad Anoniem en onderzocht behalve de bandenhandel ook een naastgelegen woonhuis en een bedrijfspand in de Bruijellestraat. Ook die werden gehuurd door de man, van wie de politie de woonplaats voor zich houdt. Er werd niets verdachts aangetroffen. 

De wietplanten in de ondergrondse ruimte.
Volledig scherm
De wietplanten in de ondergrondse ruimte. © De Kort Media / Toby de Kort
De planten werden gevonden in een ondergrondse ruimte.
Volledig scherm
De planten werden gevonden in een ondergrondse ruimte. © De Kort Media / Toby de Kort
Het gaat naar schatting om vijftienhonderd planten.
Volledig scherm
Het gaat naar schatting om vijftienhonderd planten. © De Kort Media / Toby de Kort