Volledig scherm
© Thinkstock

Goirlenaar die dreigde hand van jongen af te zagen moet zich verplicht laten behandelen

GOIRLE - Hoe houd je een verslaafde verdachte in het gareel die vier jongeren van hun vrijheid berooft? En vervolgens dreigt om bij een van hen een hand af te zagen of een vinger af te knippen. Met een langdurige verplichte behandeling, oordeelt de rechter. Dat staat een 23-jarige Goirlenaar dan ook te wachten. 

De rechtbank legt hem een pakket aan maatregelen op. Zo krijgt hij een alcohol- en cannabisverbod en moet hij meewerken aan controles daarop. De man heeft een meldplicht bij de reclassering, moet zich in een zorginstelling laten behandelen en verplicht meedoen aan dagbesteding.

Stelselmatige daders

Houdt de Goirlenaar zich de komende jaren niet aan de afspraken dan gaat hij alsnog naar een inrichting voor stelselmatige daders, waar hij twee jaar moet blijven.

Deze stok achter de deur is volgens de rechter noodzakelijk om de verdachte ‘op het goede spoor te houden’. De man, die een fors strafblad heeft, was zijn leven eigenlijk aan het beteren toen het op 12 augustus 2018 helemaal mis ging. Hij had veel gedronken en was op zoek naar een bekende. 

Geen idee wat hem bezielde

In de Goirlese wijk Grobbendonk bedreigde hij vier 16-jarige jongens van wie hij dacht dat ze de man kenden naar wie hij op zoek was. Hij nam ze mee naar zijn garage en dreigde bij een van hen de arm af te zagen of zijn pink af te knippen. Na ongeveer een half uur liet ‘ie ze weer gaan. Wat hem bezielde kon de Goirlenaar twee weken geleden tijdens de zitting niet uitleggen. Hij wist er zich weinig van het te herinneren.