Volledig scherm
Het saneringsgebouw aan de Lange Nieuwstraat verdween rap. © Jan van Eijndhoven

Eind van een tijdperk: pompgebouw dat vieze erfenis gasfabriek Tilburg weghaalde ligt plat

TILBURG - Héle lange voorgeschiedenis, zeer kort durende sloop. In twee dagen tijd ging het tegen de grond, het stalen gebouwtje op het vroegere terrein van de gasfabriek in de wijk Theresia. Een historisch moment wel. 

Jarenlang was het gebouw in gebruik voor het saneren van vervuild grondwater. Dat was de erfenis van de gemeentelijke gasfabriek aan de Lange Nieuwstraat, die in 1873 gas uit steenkool begon te leveren. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd die gesloopt. 

Volledig scherm
Achter de gashouders van de gasfabriek aan de Lange Nieuwstraat lag midden vorige eeuw een speeltuin voor de wijk Theresia. © Schmidlin, collectie Regionaal Archief Tilburg

Op het terrein verrezen onder meer woningen en het Lumenpark. Maar bewoners schoten in het geweer toen grote verontreiniging van de bodem en het grondwater aan het licht kwam. In 1984 begon de sanering die tot in 2011 doorliep. Het nu gesloopte pand diende voor het oppompen van het water. 

Het Lumenpark krijgt een nieuwe inrichting. In het onlangs gepresenteerde ontwerp komt de vorm van de grote ronde gashouders van weleer terug. 

Volledig scherm
Het pompgebouw, enkele weken terug. © Ben Ackermans/BD