Volledig scherm
© Free Images

Eerste zomerse dag van 2020, Gilze-Rijen tikt de 25 graden aan

GILZE-RIJEN - Het mag dan pas 8 april zijn, toch is de eerste zomerse dag alweer in feit, in ieder geval bij het meetstation in Gilze en Rijen. Dat meldt Weerplaza. Daar werd een maximum temperatuur van 25,0 graden gemeten. Ook in het Limburgse Arcen was het vandaag zomers.

Een zomerse dag is een dag waarop de maximumtemperatuur op 25,0 graden of hoger uitkomt. Dat op 8 april al een zomerse dag wordt gemeten is opvallend. Normaal gesproken duurt het voor een landelijke zomerse dag tot halverwege mei. Vorig jaar moesten we zelfs wachten tot 1 juni. Maar ook voor Zuid-Nederlandse begrippen is het al snel zomers warm. Vorig jaar gebeurde dat pas op 19 april. 

Het warmterecord van de dag komt op naam van Arcen, in Limburg. Daar werd om 14.30 uur een temperatuur van 25,1 graden gemeten. Volgens het persbericht sloeg de thermometer in Gilze en Rijen ook zomers uit, maar de precieze temperatuur werd daarbij niet gemeld. 

Het oude warmterecord op een 8 april was tot vandaag in handen van Eindhoven, waar het in 2018 24,9 graden Celsius werd.