Volledig scherm
© ANP XTRA

Een op de tien in Eindhoven en Valkenswaard geboren baby's ‘heeft alleen een moeder’

Video + KaartTILBURG - Meer dan tien procent van alle baby's die in 2017 in Eindhoven en Valkenswaard werden geboren, kwam ter wereld in een zogenaamd eenoudergezin. Dat blijkt uit gegevens die het CBS maandag bekendmaakte.

Bovengemiddelde Brabantse gemeenten

- Tilburg: 12%
- Roosendaal 10,8 %
- Woensdrecht: 10,4 %
- Eindhoven: 10,3 %
- Valkenswaard 10,3 %

Het gaat om 230 baby's in Eindhoven en 27 in Valkenswaard. Qua percentage scoren deze gemeenten bovengemiddeld. Tilburg is de uitschieter in Brabant. In de andere grote steden in Brabant, Den Bosch (8%) Eindhoven (10,3%) en Breda (8,2%), ligt dat percentage een stuk lager. Den Bosch en Breda scoren daarmee ook onder het landelijke gemiddelde van 9 procent.

Het gemiddelde wordt fors opgedreven door gemeenten in Zuid-Holland. Zo wordt een op de vijf (!) kinderen in Rotterdam geboren in een eenoudergezin. ,,Hier wonen relatief veel mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor", aldus het CBS.

Tekst loopt door na de kaart.

Twee ouders en twee kinderen

Nog steeds komt het merendeel van de baby’s ter wereld in een gezin met twee ouders, maar die zijn wel minder vaak getrouwd. Een gezin met twee kinderen is het meest gangbaar in Nederland. Ruim de helft van de vrouwen komt daar op uit.