Droom Stijn (9) uit Tilburg komt uit: Hoofdconducteur voor een dag

videoTILBURG - De 9-jarige Stijn uit Tilburg mocht tijdens de Spoorwensdagen ruiken aan zijn droom: hoofdconducteur zijn op een trein. NS en ProRail lieten die wens voor een dag in vervulling gaan

Stijn bestuurt de trein in een simulator
Volledig scherm
Stijn bestuurt de trein in een simulator © NS

De vader van Stijn heeft hem opgegeven voor de Spoorwensdagen: ,,Stijn zou het liefst gaan slapen met zijn conducteursfluit. Hij is een super treinfan. Thuis speelt hij conducteur en bootst het hele proces na, zo kijkt hij of de lamp van vertrek al schijnt, controleert of passagiers nog de trein proberen te halen, blaast op zijn fluit en vergrendelt tenslotte de deuren. Hij vindt het fantastisch.”

Alleen maar treinspelletjes

Vlak na zijn geboorte kreeg Stijn een herseninfarct waarvan hij niet volledig is hersteld. Bij het horen van het woord trein gaan zijn ogen stralen. Zijn vader vertelt: ,,Als het aan Stijn ligt, speelt hij alleen maar treinspelletjes, maar zijn vriendjes willen ook weleens wat anders doen. Dat botst dan af en toe. Ik gun hem deze dag vol treinplezier met allemaal kinderen en volwassenen die zijn passie delen.”

75 wensen

Stijn ging als hoofdconducteur aan de slag en controleerde menig kaartje. Met behulp van 150 vrijwilligers van NS en ProRail zijn er 75 wensen van jong en oud uitgekomen. Het hoogtepunt van de dag voor Stijn? ,,Blazen op de conducteursfluit.”