Drie jonge Biestenaren kopen de kerk in hun eigen dorp
BIEST-HOUTAKKER - De kerk van Biest-Houtakker is verkocht. Niet aan een projectontwikkelaar, maar aan drie jonge mensen uit het eigen dorp.
Delen per e-mail
Lieke van Pelt (25) wil in de kerk gaan wonen. Haar broer Tim (26) en zus Jeske (23) gaan meehelpen om er ook zakelijk een succes van te maken. Bedoeling is om voorin ook nog twee appartementen en een kantoorruimte onder te brengen. Het koor wordt daarvoor als eerste verdieping doorgetrokken.
,,De kogel is eindelijk door de kerk", zegt Lieke, die al lang met het plan rondliep om de kerk over te nemen van de Coöperatie Behoud Kerkgebouw Biest-Houtakker, die het gebouw in 2015 kocht van het parochiebestuur. Twee jaar eerder werd er voor het laatst de mis gevierd.
De kogel is eindelijk door de kerk
Lieke van Pelt wil zoveel mogelijk karakteristieken van het rijksmonument behouden. Ze is in juni in Deventer afgestudeerd aan de Jan des Bouvrie Academie (interior design and styling).
Als het op restaureren aankomt, kan ze ook een beroep doen op haar vader, die voor zijn transportbedrijf over de materialen beschikt. ,,Mocht de spits er voor onderhoud af moeten, dan kan mijn vader hem er na afloop ook weer op plaatsen.”
De afgelopen jaren huurde Haghorstenaar JP van den Hoven de kerk om er volgens de shop-in-shop formule brocante in uit te stallen. De komende anderhalf jaar kan hij daarmee doorgaan. ,,Het gaat namelijk nog een hele tijd duren voor alle vergunningen rond zijn en de bestemming ook naar wonen is omgezet", vertelt Lieke van Pelt.
Eigen geloofsgemeenschap
Na de onttrekking van de kerk aan de eredienst in 2013 richtten parochianen in Biest-Houtakker hun eigen geloofsgemeenschap op. Er wordt nog altijd samengekomen in Ome Toon, het trefpunt voor de dorpsgemeenschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
SERIE
Van droge missaal naar death metal (Voorheen Rome, slot)
BIEST-HOUTAKKER - De rooms-katholieke kerk, tot voor kort almachtig in Brabant, is naar de rand van de samenleving verbannen. In vijf persoonlijke verhalen staat Tom Tacken stil bij de beelden die achter zijn gebleven in ‘Voorheen Rome’. Slotaflevering: Antonius en de verloren schapen. -
Proef van Luchtmacht geslaagd, Haghorst heeft minder last van helikopters
HAGHORST - De ramen van de huizen in Haghorst rammelen niet meer als de helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) overvliegen. Na een proef van negen maanden met een iets andere vliegroute, gaan de Chinooks en andere helikopters voortaan via de noordkant van Haghorst van Gilze en Rijen richting Oirschot. Een geslaagde proef, vindt ook de Coöperatie Haghorst. ,,Meer was niet haalbaar", zegt voorzitter Wim Blankers. -
PREMIUM
COA zwijgt over incidenten met asielzoekers in Oisterwijk, terwijl protesten weer aanzwellen
OISTERWIJK - Een vechtpartij op het azc in Oisterwijk waarbij een asielzoeker lichtgewond raakt. Twee knapen van 15 en 16 die ervan worden verdacht een medebewoner bestolen te hebben. En vijf azc-bewoners, tussen de 14 en 30, die naar de cel zijn overgebracht omdat ze buiten het terrein iemand een tas ontvreemd zouden hebben. -
PREMIUM
Graffitikunstwerk nu al in verval, restaureren vindt Goirle te duur
GOIRLE - Het is krap vier jaar oud en nu al is het graffitikunstwerk in het fietstunneltje in Goirle in verval. Op sommige plekken laten de beeltenissen los. De gemeente Goirle gaat het niet opknappen, ondanks dat het nog maar zo jong is. Reden: het is te duur. -
PREMIUM
Erik moest zijn pakketten 18 kilometer verderop ophalen: ‘Er zijn 57 afhaalpunten dichterbij mijn huis’
Een pakketje niet bezorgd, onduidelijkheid waar je levering is en een melding krijgen dat je niet thuis bent, terwijl je de hele dag wacht op een pakketje: het afgelopen jaar is het aantal klachten over pakketbezorgers flink toegenomen. Zo ook bij PostNL. Erik Vromans (35) uit Tilburg weet er alles van. Door een onverschillige bezorger werden zijn pakketten niet thuis bezorgd en zelfs 18 kilometer verder afgeleverd bij een pakketpunt.
-
PREMIUM
Met spoed opgeleid voor het hollen of stilstaan op de Spoedeisende Hulp: ‘Dit voelt ontzettend gaaf’
TILBURG - Een mijlpaaltje: het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft er sinds vrijdag zeven Spoedeisende Hulp-verpleegkundigen bij. De eersten van een nieuwe lichting: versneld opgeleid op de werkvloer, met ‘leren door te doen.’ Ze zijn heel erg welkom én hard nodig. -
PREMIUM
Gemeente Tilburg sluit Spoorpark, duizenden aanwezigen moeten naar huis: ‘Erg jammer dat het zo eindigt’
TILBURG - Het Spoorpark in Tilburg was woensdagmiddag rond 16.00 uur volgens de gemeente veel te druk. Er waren een paar duizend bezoekers aanwezig die genoten van de mooie dag. Tilburg heeft besloten het park te sluiten en de aanwezigen naar huis te sturen. Donderdag gaat het park weer open. -
PREMIUM
Tilburgs trio verspreidt het boekenvirus met boeken over boeken en boekengekken
TILBURG - Een naam waar verlangen uit spreekt: Desiderata. Drie boekenfanaten uit Tilburg gaven hem aan het genootschap voor mensen zoals zij, besmet met het boekenvirus. ,,Zonder dat er ooit een vaccin beschikbaar komt.”