Dongense chauffeur (56) verward met man uit Landgraaf, na dodelijke aanrijding met demonstrant met geel hesje

VIDEODONGEN - De 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dongen die zaterdagavond werd aangehouden op verdenking van de dodelijke aanrijding van een demonstrant in een geel hesje, is weer vrijgelaten. Hij blijkt niets met de aanrijding te maken te hebben, zo maakte de Nederlandse politie maandagochtend bekend. Er is sprake van een verwisseling. 

Volgens het Belgische Openbaar Ministerie is de verdachte inmiddels bekend, maar is hij nog niet opgepakt. De politie is wel bij zijn huis geweest, maar hij was niet aanwezig. De Limburgse omroep L1 zegt gesproken te hebben met de ouders van de verdachte. Zij zeggen dat hun zoon inmiddels contact heeft opgenomen met de politie. Het OM in België zegt daarvan nog niets te weten, omdat het pas wordt ingelicht als er iemand is aangehouden. De Nederlandse politie wil er niets over zeggen, om het Belgische onderzoek niet te schaden. 

De chauffeur reed vrijdagavond in een vrachtwagen met oplegger. De verwarring met de Dongense trucker zou zijn ontstaan, toen de werkelijke verdachte nog voor de grens een afslag pakte. De Dongense vrachtwagenchauffeur maakte van de chaos op de weg gebruik om ook door te rijden, en was daardoor de enige in een Nederlandse truck die de grens passeerde.

Volledig scherm
De situatie op de weg bij Visé, na de aanrijding. © Screenshot video

Truck ook weer terug

De Dongense chauffeur werd zaterdagavond opgepakt op verzoek van de Belgische autoriteiten. Hij werd verdacht van het opzettelijk aanrijden van een demonstrant op de snelweg bij Visé, net over de grens bij Maastricht. Naar nu blijkt zijn in België twee vrachtwagens verwisseld. Hij was wel in Visé, maar was niet betrokken bij de aanrijding. 

De Dongenaar is zondag op last van de onderzoeksrechter weer vrijgelaten. Hij blijkt helemaal niet betrokken bij de aanrijding en is ook geen verdachte meer, zegt de politie maandagochtend. Ook de truck van de man, die vrijdagavond laat in beslag is genomen, is weer teruggegeven. 

50-jarige man omgekomen

Het slachtoffer van de dodelijke aanrijding was een 50-jarige man uit België. Hij protesteerde met twintig anderen in gele hesjes op de snelweg tussen Luik en Maastricht. Daarbij hielden ze al het vrachtverkeer tegen. Overig verkeer mocht over een andere rijstrook wel doorrijden. Het ging mis toen een vrachtwagen ook over deze rijbaan wilde doorrijden. Het slachtoffer probeerde hem tegen te houden, door met een moersleutel op de zijruit te tikken. Toen de chauffeur gas gaf, belandde de man in het gele hesje onder de wielen. Hij stief ter plekke. Een andere demonstrant raakte gewond. 

De Belgische politie wilde de vrachtwagen daarna begeleiden naar een parkeerplaats. Maar de chauffeur reed door en raakte uit het zich van de politie. Aan de hand van het genoteerde kenteken kwam de politie zaterdag uit in Dongen. De verdachte vrachtwagen stond daar geparkeerd. Die is zaterdag weggesleept naar een hangar, waar de politie zaterdagmiddag onderzoek heeft gedaan. 

De Dongense chauffeur werd zaterdagavond rond 22.00 uur opgepakt, na een Europees aanhoudingsbevel van de Belgische autoriteiten. Zondag is hij verhoord, in een gesprek waarin het onder andere zou gaan over mogelijke overleving naar België. Aan de hand daarvan en het onderzoek, heeft de onderzoeksrechter later op de dag bepaald dat deze man niets met de aanrijding te maken heeft gehad. 

Volledig scherm
Demonstrant omgekomen bij actie gele hesjes op snelweg bij Visé © Nick Rompelberg