Volledig scherm
PREMIUM
Hilvarenbeekse meiden en de Britse bevrijders in Hilvarenbeek. Diessen werd 3 okotber 1944 bevrijd. Hilvarenbeek was een dag later aan de beurt . © Collectie Regionaal Archief Tilburg

Diessen en Hilvarenbeek 75 jaar geleden bevrijd, ‘Sensatie, sensatie, Tommy’s in het dorp’

Bevrijding 75 jaarHILVARENBEEK - Ze kwamen vanuit de zuidelijke Kempen en op 3 oktober 1944 reden ze met hun tanks, jeeps en vrachtwagens Diessen binnen. Precies 75 jaar geleden werden de eerste dorpen in de regio door de geallieerden bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee waren Diessen en Hilvarenbeek nog niet uit de gevarenzone.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1944 klinkt er een luide ontploffing ten oosten van de Diessense dorpskern. De Duitse bezetters hebben de brug aan de Beerseweg over de Reusel opgeblazen. Als de eerste inwoners de volgende ochtend voorzichtig de straat op gaan om poolshoogte te nemen, is er iets veranderd in het straatbeeld van het dorp. Voor het eerst in vier lange jaren is er nergens meer een Duitser te bekennen. Na het opblazen van de brug zijn ze vertrokken. Op de vlucht voor de steeds verder oprukkende geallieerden. ,,Op deze dag wordt werkelijkheid waar we sedert 12 mei 1940 hopend, biddend, vloekend, kankerend naar hebben uitgezien”, beschrijft wijlen Toon van Nieuwkuijk jaren later in het dorpsblad Deusone. ,,De definitieve aftocht van de Duitsers.”