Vanuit Tilburg gebeurt de distributie van 32 voedselbanken in Zuid-Nederland.
Volledig scherm
Vanuit Tilburg gebeurt de distributie van 32 voedselbanken in Zuid-Nederland. © Stephan Jongerius

Defensie helpt voedselbank in Tilburg met bevoorrading

TILBURG - Medewerkers van defensie ondersteunen sinds donderdag drie distributiecentra van Nederlandse voedselbanken. Het gaat om die van Tilburg, Amsterdam en Haaglanden, melden ze hun website. 

Dit doen ze in het openbaar belang. Ze bieden hulp tot uiterlijk 1 juli. Daarna verwachten ze dat de distributiecentra het op eigen kracht kunnen. 

Defensie zet meer dan veertig mensen in, voornamelijk jonge onderofficieren van de landmacht. Dit doen ze op verzoek van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Oudere vrijwilligers

Zo helpen de militairen de voedselstroom richting de betreffende voedselbanken weer op gang. In Nederland maken zo'n 12.000 gezinnen gebruik van de voedselbank. Daarom is het belangrijk dat dit mogelijk blijft, maar voor de drie distributiecentra is het wel een lastige klus. Ze hebben een tekort aan personeel, omdat er gemiddeld wat oudere vrijwilligers werken die nu thuis moeten blijven vanwege het virus. 

Ook was er tijdelijk minder aanbod, onder meer door hamstergedrag in de supermarkten en de sluiting van horeca. Deze drie distributiecentra sloten daarom tijdelijk de deuren. In Nederland zijn er tien van zulke distributiecentra.