Volledig scherm
Frans Leijs en Annie Leijs-Bal uit Tilburg. © Familiefoto

De kiem voor het briljanten huwelijk van Frans en Annie Leijs ligt in een fietstochtje van Dongen naar Rijen

TILBURG - De derde zondag van oktober in 1958. Het is kermis in Rijen. Frans Leijs fietst vanuit zijn woonplaats Tilburg naar Dongen om daar naar een paar goede vrienden te kijken die op dat moment optreden met hun band. Na een paar pilsjes besluit hij door te fietsen naar de Rijense kermis. En dat doet hij niet zonder reden...

Frans gaat naar De Leren Zool, een dorpskroeg annex danszaal waar de South Jazz band speelt. Normaal gesproken gaat hij hier met een grote vriendenclub heen, maar vandaag is hij alleen. Hij heeft een doel. Vorige week trof hij op deze plek Annie Bal en hij hoopt haar vanavond opnieuw te zien. En inderdaad, dat gebeurt. Frans en Annie dansen samen en gaan vervolgens met wat vrienden naar de kermis in Rijen. Aan het eind van de avond mag Frans Annie naar huis brengen. Het is het begin van hun relatie.

Frans (82) en Annie (78) geven elkaar op 15 oktober 1959 het jawoord. Vanaf dat moment doen ze veel dingen samen, maar houden tegelijkertijd ook allebei hun eigen activiteiten. Frans is naast wever in de textiel ook actief als zelfstandig ondernemer. Annie is na het huwelijk begonnen aan een studie om later een eigen winkel te kunnen beginnen. Ook poetst ze lange tijd op verschillende adressen in Tilburg. Bij een familie bereikt ze zelfs haar 40-jarig jubileum. Ze heeft vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem gedaan en is momenteel nog actief vrijwilliger bij de Reijshoeve in de Reeshof.

Het diamanten echtpaar heeft samen drie kinderen, twee jongens en een meisje. Ze hebben vijf kleinkinderen en een achterkleinkind.