Een bezoek aan de Efteling staat bovenaan het lijstje bestedingen van de Samen-Loont-Pas.
Volledig scherm
Een bezoek aan de Efteling staat bovenaan het lijstje bestedingen van de Samen-Loont-Pas. © Efteling

College blijft bij 180 euro op voordeelpas voor Loonse minima

KAATSHEUVEL - Het dit jaar te besteden bedrag op de Samen-Loont-Pas voor de sociale minima in Loon op Zand blijft 180 euro. Het college heeft dat aan de Wmo Adviesraad laten weten. 

Die voelde zich gepasseerd door het eenzijdige besluit en protesteerde tegen deze ‘stuitende’ verlaging met 120 euro van het pas-tegoed voor de allerarmsten in de gemeente. 

De voordeelpas was vorig jaar nog 300 euro waard. ,,Maar we willen meer deelnemers aan deze regeling bij hetzelfde budget. Dat betekent dat de bijdrage per pas omlaag moet. Anders komen we ver boven onze begroting uit en dat geld hebben we niet", stelt wethouder Jan Brekelmans (Voor Loon, sociaal domein). 

Hij wijst er nog eens op, dat in 2019 de gemiddelde besteding rond de 180 euro lag. ,,De meeste mensen maakten dus niet het hele bedrag op.”

Niet meer declareren

Volgens de wethouder is in 2019 voor 167.000 euro via de Samen-Loont-Pas uitgekeerd. De tussenevaluatie kostte 20 mille en daarmee was het beschikbare budget van 187.000 euro gebruikt. Dit jaar wordt er op de uitvoering van de regeling bespaard, want mensen hoeven niet meer ieder bonnetje apart te declareren. Ze krijgen nu iedere periode uitbetaald. 

Dat scheelt de gemeente een flinke duit aan administratiekosten. ,,Het geld dat we hierdoor overhouden, wordt binnen de schuldhulpverlening ingezet", aldus Brekelmans.     

Sportclub en zwemdiploma

De Samen-Loont-pas kan worden gebruikt voor het lidmaatschap van sportverenigingen, zwembaden en de bibliotheek of een dagje uit naar een museum, dierenpark of pretpark. Ieder gezinslid vanaf 4 jaar heeft 180 euro te besteden. 

Los hiervan kunnen kinderen vanaf 5 jaar hun zwemdiploma A en/of B halen. Leerlingen op het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van de basisschool hebben 150 euro extra voor schoolreisjes, excursies en het aanschaffen van schoolmateriaal.

De aanvullende financiële bijdrage voor gepensioneerden is komen te vervallen. Volgens de gemeente werd die maar beperkt benut.