Burgemeester Weterings van Tilburg bekijkt de zojuist binnengekomen mondkapjes uit zusterstad Changzou.
Volledig scherm
Burgemeester Weterings van Tilburg bekijkt de zojuist binnengekomen mondkapjes uit zusterstad Changzou. © Gemeente Tilburg

Chinese zustersteden schenken Brabant 50.000 mondkapjes: ‘we zijn samen’

TILBURG - Brabant heeft 50.000 mondkapjes gekregen van zustersteden van Tilburg en Breda en van een Chinese evenknie van het waterschap. De meegestuurde boodschap: ‘we zijn samen.’

Mondkapjes met boodschap...
Volledig scherm
Mondkapjes met boodschap... © Gemeente Tilburg

De schenking vloeit voort uit het bezoek van een Brabantse delegatie in de periode oktober/november vorig jaar. Net voordat in China de coronacrisis de kop opstak zette dat de lange vriendschapsbanden tussen Tilburg en Breda met de respectievelijke zustersteden Changzou en Yangzhou kracht bij. Naast commissaris van de koning Wim van de Donk en de Tilburgse burgemeester Weterings was ook watergraaf Erik de Ridder van waterschap de Dommel daarbij.  

,,Nu het in China beter gaat, hebben de zustersteden en een Chinese evenknie van ons waterschap de mondkapjes cadeau gedaan”, zegt de woordvoerder van Weterings. Breda en Tilburg hebben er deze week elk 20.000 ontvangen, de Dommel 10.000. ,,In distributiecentra in Best en Breda worden die geïnspecteerd en gaan ze naar plekken in Brabant waar ze het hardst nodig zijn. Er is grote behoefte aan.”  

Meer dan economisch belang

Volgens Weterings onderschrijft ‘de gulle gift’ dat de stedenbanden meer behelzen dan alleen economische betrekkingen. ,,Dit bewijst dat er werkelijk aandacht en hulp is als het echt nodig is, ook al zitten er duizenden kilometers afstand tussen onze steden. In deze moeilijke tijden leef je enorm met elkaar mee en help je elkaar waar mogelijk.” De gemeente Oss ontving vanuit zusterstad Taizhou eerder coronoatests.