Centaurusvijver is zwaar vervuild: ‘Leegpompen is het laatste redmiddel’
TILBURG - De bodem van de Centaurusvijver in Tilburg zit vol met kleine stukjes plastic. De gemeente deed eerder al pogingen om die zogenaamde microplastics eruit te krijgen, maar zonder succes. Leegpompen en schoonmaken moet nu voor de oplossing zorgen. De vissen in de vijver worden tijdelijk verplaatst, tot ongenoegen van de visclub.
Erwin van Amelsfoort schrok toen hij dinsdagochtend met zijn hondje langs de Centaurusvijver in Tilburg liep. Het water in de vijver, tegenover het voetbalcomplex van Zigo in Tilburg-Noord, staat namelijk een stuk lager dan normaal. ,,Ik dacht dat er een technische storing was in de vijzel. Ik heb zelfs de politie gebeld omdat ik me zorgen maakte”, zegt Amelsfoort.
Van een technische storing is geen sprake. De vijver wordt namelijk leeggepompt om het plastic dat in de bodem zit te verwijderen. De Centaurusvijver is zo erg vervuild dat de gemeente het dringende verzoek kreeg van Waterschap De Dommel om die schoon te maken. ,,Er is afgesproken dat we dat voor 1 april moeten doen. We hadden daarom geen andere keuze dan de plas nu leeg te pompen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg.
Met de stijgende watertemperatuur is het slecht voor de vis om deze met een net te vangen. Op deze manier kunnen je de vissen beschadigen
Fons Jonkers, Hengelsportvereniging De Ruischvoorn
Voor de vissen in de vijver betekent dat een tijdelijke verhuizing, maar de dieren zijn nu op hun kwetsbaarst. Fons Jonkers, voorzitter van de hengelsportvereniging De Ruischvoorn, zegt dat het schadelijk is voor de beestjes om ze in deze tijd van het jaar over te plaatsen.
,,Met de stijgende watertemperatuur is het slecht voor de vis om deze met een net te vangen. Op deze manier kunnen je de vissen beschadigen”, legt Jonkers uit. ,,Vervolgens worden ze met hun beschadiging uitgezet in nieuw water en is er een verhoogd risico op infecties en virussen. Daar kunnen ze dood aan gaan.” Jonkers is zelfs kort voor het leeghalen nog een petitie gestart om dit tegen te gaan.
Had minder ingrijpend gekund
De vereniging vindt het erg jammer dat zij niet eerder zijn betrokken in het proces. ,,Als we al in oktober de vijver leeg hadden gepompt en de vissen hadden overgeplaatst en deze in december opnieuw hadden geplaatst, dan was het voor onze leden én voor de vissen veel minder ingrijpend geweest.”
Als de dieren zijn overgeplaatst wordt de vervuilde sliblaag verwijderd. De vijver wordt daarna weer gevuld met water en kan dan tot rust komen. Vissen zit er voor dit jaar nog niet in. In december worden er pas weer nieuwe uitgezet. ,,De winter is de beste tijd van het jaar om de vissen uit te zetten. We willen niet tegen dezelfde problemen aanlopen met het plaatsen van de beestjes als nu met het leeghalen van de vijver”, zegt Jonkers.