Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk
Volledig scherm
Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk © Gemeente Oisterwijk

Burgemeester van Oisterwijk had bezwaarmakers niet van ‘volksgericht’ mogen betichten

OISTERWIJK - Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk heeft van twee van zijn eigen wethouders een tik op de vingers gekregen. Dion Dankers en Stefanie Vatta vinden dat hij een groep inwoners die bezwaar maken tegen evenementenlocatie The Inside niet de term 'volksgericht’ aan had mogen wrijven.

De wethouders zijn het eens met wat een extern adviseur naar aanleiding van een klacht van de inwoners heeft geoordeeld. De gemeente is zelf niet met dat nieuws naar buiten gekomen. 

De klagers Han Koopmans, Jan van Doorn en Ivo Maas hebben de stukken ter beschikking gesteld aan Oisterwijk Nieuws.

Jan van Doorn (links) en Han Koopmans laten zich al jaren gelden als luis in de pels van het Oisterwijks gemeentebestuur.
Volledig scherm
Jan van Doorn (links) en Han Koopmans laten zich al jaren gelden als luis in de pels van het Oisterwijks gemeentebestuur. © Beeld Werkt

Janssen deed zijn gewraakte uitspraak in de vorige raadsperiode. Anders dan Peter Smit zaten Dankers en Vatta toen nog niet in het college. Zij waren daardoor in staat de klacht in behandeling te nemen. Die had op vier punten betrekking. 

Eén van die klachten, over de term 'volksgericht’ dus, is door het Oisterwijks college gegrond verklaard. Volgens de adviseur was die uitlating ‘onnodig grievend’ en ‘in strijd met het beginsel van fatsoenlijke bejegening’.

Wel begrip voor burgemeester

De ‘beslissing op klacht’, gedateerd 16 januari 2020, is namens het college ondertekend door gemeentesecretaris Ineke Depmann en loco-burgemeester Dankers. Het stuk sluit af met een nuancering. 

Het college kan er namelijk wel 'begrip voor opbrengen’ dat Janssen zich de term ‘volksgericht’ heeft laten ontvallen. ‘Bij herhaling’ hebben de bezwaarmakers zich immers 'direct en persoonlijk’ tot de burgemeester gericht ‘met ferme taal’.

Quote

In het licht van de normen die te gelden hebben voor communica­tie van mens tot mens kunnen wij er wel begrip voor opbrengen dat de burgemees­ter deze term heeft laten vallen

Oisterwijks college in 'beslissing op klacht’

Koopmans, Van Doorn en Maas - woonachtig aan de Heusdensebaan - laten zich al enkele jaren gelden als luis in de pels van het openbaar bestuur (opiniestuk).

In hun juridische strijd tegen The Inside treden ze op namens 140 buurtbewoners. Deze week werd bekend dat Porsche mogelijk neerstrijkt op de locatie van het Insaidpand, waarin The Inside nu nog zijn evenementen houdt.

Janneke Sandee en Ivo Maas hangen een pamflet op tegen het houden van evenementen in het Insaidpand.
Volledig scherm
Janneke Sandee en Ivo Maas hangen een pamflet op tegen het houden van evenementen in het Insaidpand. © MarieTherese Kierkels / Beeld W