Voor de politie was lang onduidelijk wat zich in de woning aan de Vonderwei in Riel afspeelde.
Volledig scherm
Voor de politie was lang onduidelijk wat zich in de woning aan de Vonderwei in Riel afspeelde. © Toby de Kort

Broers verzoenen zich na bloedbad in Rielse woonwijk: justitie blijft bij poging tot doodslag

BREDA - ,,Laat me met rust!”, riep een man uit Riel naar zijn broer. ,,Nee, laat míj met rust”, antwoordde die. Dat het in de woning aan de Vonderwei in Riel uitliep op een bloedbad van jewelste lijkt door die twee zinnen een wonder. 

Maar de broers, 28 en 29 jaar oud ten tijde van de ruzie, lieten elkaar 30 augustus vorig jaar nu eenmaal niet met rust. Ze stonden allebei met twee messen in de hand tegenover elkaar. 

Tegen de jongste is maandag bij de rechtbank in Breda 30 maanden cel geëist, waarvan 10 voorwaardelijk, vanwege een poging tot doodslag. 

De verdachte zou door een kapot raampje in de voordeur heen hebben staan steken naar z'n broer. Doordat hij daarbij totaal niet op de scherven in de deur lette, haalde hij zichzelf gruwelijk open. 

Quote

Het leek wel de Texas Chainsaw Massacre

Advocaat Rachid el Bellaj

,,Het leek wel de Texas Chainsaw Massacre'', zei advocaat Rachid el Bellaj eerder over al het bloed dat daardoor vloeide, alsof het de bloederige horrorfilm was. 

De verdachte was er erger aan toe dan z'n broer, die twee steek- of snijwonden in de borst opliep, 

Maandag bleek dat de mannen geen ruzie meer willen. De oudste wil ook niet dat zijn broer straf krijgt. Bij de politie gaf hij zijn broer nog de schuld. De jongste zit daardoor nog altijd vast. 

Volgens justitie zijn de twee wonden bij de oudste ontstaan door steken met het mes. Maar die man wil dat niet meer bevestigen. 

Sterker, in een verhoor dat laatst plaatsvond heeft hij gezegd dat zijn jongere broer hem niet heeft verwond. De twee wonden op zijn linker- en rechterborst zouden kunnen zijn ontstaan door het glas in de voordeur, vertelde hij.

Te veel onduidelijkheden

Voor El Bellaj is dat verhoor belangrijk. Hij stelde dat er behalve die ene beschuldiging meteen na de ruzie geen enkel bewijs is voor het steken door zijn cliënt. Hij pleitte daarom voor vrijspraak. ,,Er zijn te veel onduidelijkheden.'' 

Officier van justitie Mark de Graaf hield onomwonden vol dat er sprake was van een poging tot doodslag. ,,En dan kan het zo zijn dat hij niet wil dat zijn broertje nog straf krijgt, maar in onze samenleving willen we nu eenmaal niet dat mensen elkaar op die manier te lijf gaan.'' 

Uitspraak 2 maart.

Twee broers stonden augustus 2019 aan de Vonderwei in Riel met messen tegenover elkaar.
Volledig scherm
Twee broers stonden augustus 2019 aan de Vonderwei in Riel met messen tegenover elkaar. © De Kort Media
  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”