Het slachtoffer
Volledig scherm
Het slachtoffer © Screenshot RTL.be

Broer rouwt om doodgereden man in geel hesje, slachtoffer 'tikte op raam van chauffeur’

DONGEN - De 50-jarige man die vrijdagavond werd doodgereden door een vrachtwagenchauffeur, tikte vlak voor de aanrijding met een moersleutel op de ruit van de truck. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de Belgische autoriteiten. De demonstrant gleed daarna onder de vrachtwagen en overleed ter plaatse. Aanvankelijk meldde de politie dat een chauffeur uit Dongen het ongeluk veroorzaakte, maar hij blijkt er niets mee te maken te hebben.

Het incident gebeurde tijdens een blokkade van de snelweg naar Maastricht door zo’n twintig mensen in gele hesjes. Die blokkeerden ter hoogte van de Belgische plaats Visé één rijstrook om hun ongenoegen over het beleid van de regering te uiten. De demonstratie verliep zonder problemen, tot de demonstranten de vrachtwagenchauffeur probeerden tegen te houden. 

Gruwelijkheden

Het slachtoffer probeerde samen met een mededemonstrant alle vrachtwagens tegen te houden. Toen dat met deze truck niet lukte, sloeg hij met een moersleutel tegen het raam. Volgens een ooggetuige gaf de chauffeur toen plots gas bij en raakte het protestbord. Hierdoor gleed het slachtoffer uit en kwam zo onder de vrachtwagen terecht. De man overleed ter plaatse.

Quote

Het was als in de game GTA

Ooggetuige

Ooggetuige

De ooggetuige stond vlak achter het slachtoffer en heeft naar eigen zeggen gruwelijkheden gezien. ,,Ik heb zijn armen gezien, zijn gezicht, zijn lichaam. Dat ging door merg en been. Het was als in de game GTA. Ik was geschokt”, zei hij op Waalse televisie. 

Na afloop hoorde hij zeggen dat het ging om een ongeluk. ,,Dat was absoluut niet zo. Dit was géén ongeluk. Ik zag hem als een gek accelereren. Nog nooit heb ik een vrachtwagen zo snel zien wegrijden.” 

Gevlucht

Na de aanrijding vroeg de Belgische politie aan de trucker zijn vrachtwagen even verderop op een parkeerplaats neer te zetten, maar in plaats daarvan ging hij ervandoor. 

Tegen de Dongenaar werd een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, zaterdag is hij in de regio Tilburg opgepakt. Vlaamse politie verdenkt hem van een opzettelijke aanrijding met de dood tot gevolg. Op de plaats van de aanrijding lagen volgens Belgische media glasscherven.

In shock

De broer van het slachtoffer is in shock, zo laat hij in een openbaar Facebook-bericht weten. ,,Goede reis, mijn kleine broertje. Je rebelse kant is ten einde”, schrijft hij. ,,Ik weet zeker dat jij onder de gele hesjes een koning zult blijven. De boze mensen, zij die tot het gaatje gaan, blijven vooral jouw aardige en behulpzame kant onthouden.”