Broer Johan van Laarhoven geschrokken na bezoek in PI Vught: ‘Hij ziet er echt slecht uit’

videoVUGHT - Johan van Laarhoven heeft vrijdagochtend in de PI Vught bezoek gekregen van zijn advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets. Ook zijn broer arriveerde later op de ochtend. Volgens advocaat Spong was het bezoek met Van Laarhoven emotioneel. 

,,De tranen welden af en toe op. Hij is blij dat hij terug is, maar ook verdrietig dat zijn vrouw Tukta in Thailand moest blijven”, zegt Spong. De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot elf jaar cel.

Smeets laat op Twitter weten naar Vught te zijn afgereisd met een koffer vol kleding en wat boeken, die broer Frans van Laarhoven donderdag heeft gekocht. ,,Gisteren mochten we hem niet fysiek ontmoeten, vandaar dat we nu in alle vroegte het eerste moment pakken en afspraken maken over bezoek van zijn familie.”

Veroordeeld tot 75 jaar cel

De 59-jarige Van Laarhoven arriveerde donderdagavond in Nederland, na ruim vijf jaar geleden in Thailand te zijn veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Van Laarhoven zat in Bangkok gevangen en keerde naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Iets voor 10.00 uur arriveerde broer Frans van Laarhoven met zijn advocaat Carry Knoops-Hamburger bij de PI. ,,Frans vond het dramatisch dat hij zijn broer gisteren niet kon zien", aldus de advocaat. Frans van Laarhoven is blij dat hij zijn broer eindelijk weer ziet. ,,Mijn dag kan niet meer stuk.” De laatste keer dat Frans zijn broer zag was in mei 2014, bij zijn bezoek aan Thailand. Anderhalve maand later werden Johan van Laarhoven en zijn vrouw gearresteerd. 

Broer Frans van Laarhoven arriveert bij PI Vught, met advocaat Carry Knoops-Hamburger.
Volledig scherm
Broer Frans van Laarhoven arriveert bij PI Vught, met advocaat Carry Knoops-Hamburger. © René van der Lee

Familie ontzet over gang van zaken

Na zijn aankomst op Schiphol donderdagavond mocht Van Laarhoven zijn familie niet zien. In plaats daarvan werd hij naar Vught gebracht. Broer Frans zegt dat advocaat Spong met directie PI Vught had geregeld dat hij zou kunnen spreken met Johan. ,,Zelf hoop ik ook wat praktische zaken voor hem te kunnen regelen. Dat-ie een rekening krijgt bijvoorbeeld zodat ie wat geld tot zijn beschikking heeft in Vught.‘’

Medische situatie is zorgelijk

Broer Frans schrok na het zien van Johan van Laarhoven: ,,We zijn iets meer dan een uur binnen geweest. Johan ziet er erg slecht uit en moet naar het ziekenhuis. Ik was blij om hem weer te zien, maar hij heeft pijn. Het gaat gewoon echt slecht met hem.”

Volgens zijn advocaten heeft Van Laarhoven ‘zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld’ en moet hij worden geopereerd. Advocaat Gerard Spong geeft aan dat de medische situatie van Van Laarhoven zorgelijk is. ,,Hij is onderzocht door een huisarts, loopt met een stok en is vermagerd. Maar hij blijft strijdvaardig. En ons kort geding blijft nodig.”

Lees meer over Johan van Laarhoven en hoe hij in Thailand vast zat

• Reportage vanuit Thailand: Hij werd rijk met zijn coffeeshop The Grass Company maar belandde in een Thaise gevangenis op beschuldiging van witwassen. Kakkerlakken, mieren, vlooien. “Ik word genaaid door mijn eigen regering.” Verslaggever René van der Lee ging naar Thailand en maakte deze reportage.

•  In 2018 zit Tilburger Johan van Laarhoven (57) vier jaar gevangen in Thailand. De ‘Hel van Bangkok’, noemt hij het. De Nederlandse justitie, tuk om de coffeeshopbaas aan te klagen voor belastingontduiking, speelde een dubieuze rol in de aanloop naar zijn arrestatie. Een reconstructie van 2014 tot 2018. 

•  Van Laarhoven smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven.,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”

•  Volstrekte ‘onzin’ noemt advocaat Sidney Smeets het bericht dat het Openbaar Ministerie (OM) wil onderzoeken op welke termijn zijn cliënt Johan van Laarhoven naar Nederland kan komen. ,,Ik vind het een onbegrijpelijke gang van zaken”, laat hij desgevraagd weten aan het Brabants Dagblad. ,,Ze weten wel degelijk wanneer hij kan komen: in juli 2018.’’

 •  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat zijn best doen om langs diplomatieke weg de in Thailand gevangenzittende Tilburger Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen. ,,Ik reken het me aan dat hij daar vastzit”, zo sprak de minister april vorig jaar tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hoe gaat het nu verder met Johan van Laarhoven? 

Frans van Laarhoven met advocaat Carry Knoops-Hamburger.
Volledig scherm
Frans van Laarhoven met advocaat Carry Knoops-Hamburger. © BD / René van der Lee
Advocaten Spong en Smeets staan de media bij de PI Vught te woord.
Volledig scherm
Advocaten Spong en Smeets staan de media bij de PI Vught te woord. © BD / René van der Lee
Advocaten Spong en Smeets staan de media bij de PI Vught te woord.
Volledig scherm
Advocaten Spong en Smeets staan de media bij de PI Vught te woord. © BD / René van der Lee