Brabantse overheidsprojecten in gevaar door stikstofcrisis

VIDEOTILBURG - Een aantal grote Brabantse overheidsprojecten komt in gevaar door de stikstofuitspraak. Dat blijkt uit een lijst met rijksprojecten die RTL Nieuws vanavond heeft gepubliceerd.

Het gaat daarbij in Brabant onder meer om de verbouwing van de PI Vught en de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en tussen Sint-Annabosch en Galder. Ook aanpassingen aan het spoor tussen Breda en Eindhoven en Meteren en Boxtel kunnen voorlopig niet doorgaan. 

Daarnaast staan ook de vliegbases in Volkel, Woensdrecht, Eindhoven en Gilze-Rijen op de lijst met rijksprojecten, net als het luchthavenbesluit De Peel, Gilze-Rijen en Woensdrecht. Volgens RTL Nieuws spreekt het kabinet vrijdag in de ministerraad over de lijst en volgt er daarna een kabinetsbrief. 

Stikstof

De hoogste bestuursrechter oordeelde in mei dit jaar dat de PAS-regeling (Programma Aanpak Stikstof) niet langer gebruikt mag worden voor het verlenen van vergunningen. De natuur wordt er onvoldoende door beschermd. Die uitspraak heeft verregaande consequenties voor alle plannen die leiden tot een toename van de stikstofuitstoot. 

Volledig scherm
Een schets van de beoogde A58-ecopassage over de Beerze bij Spoordonk. © Rijkswaterstaat