Op de achtergrond de Kempentoren
Volledig scherm
Op de achtergrond de Kempentoren © Spoorpark Tilburg

Bouw uitkijktoren Spoorpark nu snel van start

TILBURG - De Kempentoren in het Spoorpark gaat - een half jaar later dan voorzien - dan toch van de grond komen. Op maandag 30 september begint de opbouw van de 35 meter hoge toren. De opening staat nu gepland op 7 december.   

De Kempentoren.
Volledig scherm
De Kempentoren. © De Torenbouwers

De toren belooft een  ware attractie te worden in het populaire park. Voor 1,5 euro - straks ook eenvoudig digitaal te voldoen - klim je naar boven. In top kun je de dan de hele stad overzien, is de belofte. Abseilen is ook mogelijk, bovendien wordt gedacht aan een tokkelbaan. 

Eerder dit jaar werd al wel het betonnen fundament gelegd voor de toren, inmiddels is ook het pad daar met hekken afgezet. Problemen met het aangeleverde staal zijn de belangrijkste reden dat de opbouw pas nu kan beginnen. Een deel van het talud wordt weer afgegraven om ruimte te maken voor machines. ,,Maar dat wordt later netjes weer in orde gemaakt", zegt Wiet van Meel van initiatiefnemer de Torenbouwers.  

Link tussen stad en ommelanden

De Kempentoren is vrijwel een kopie van de Flaestoren op landgoed de Utrecht, maar wordt tweemaal zo hoog. De toren had al een plaats in het plan voor het Hart van Brabantpark, dat uiteindelijk uitmondde in het Spoorpark. ,,Wij beoogden toen al een link te leggen tussen stad en ommelanden. Vandaar die naam", zegt Van Meel. 

Een kunstenaar gaat voor de binnenkant van de toren een verrassende impressie ontwerpen van zowel de Brabantse en de Antwerpse Kempen. De kosten voor de toren bedragen zeven ton. Een reeks bedrijven uit vooral de Kempen draagt bij door een van de treden naar de top te adopteren.