De Eindejaarscantus in juni 2019 in het Spoorpark in Tilburg.
Volledig scherm
De Eindejaarscantus in juni 2019 in het Spoorpark in Tilburg. © Marco Scheurink

Band with Benefits uit Tilburg organiseert de grootste online biercantus van Nederland

TILBURG - Wat doe je als je voor de zesde keer op rij de jaarlijkse Eindejaarscantus voor studenten in Tilburg zou organiseren, maar dat vanwege het coronavirus niet door kan gaan? Het alsnog organiseren, maar dan online en voor heel Nederland. Dat is precies wat leden van festivalband Band with Benefits cantusorganisatoren organiseren op vrijdag 19 juni. 

Dit jaar zouden ze wederom groots uitpakken voor de Eindejaarscantus in Tilburg: voor veel studenten het officiële startpunt van de zomervakantie. Leden van de band Band with Benefits organiseerde zes jaar geleden hun eerste cantus voor 900 feestende en zingende (oud-)studenten. Vorig jaar waren dat er 3500. De plannen voor de nieuwe editie lagen al op tafel, tot corona roet in het eten gooide. ,Mede-organisator en bandlid Niek: ,,We hebben gepeild of bezoekers een online editie zagen zitten, want we wilde dit jaar toch iets organiseren. Daar kregen we een hele duidelijke ‘ja’ op.”

De vorige editie vond plaats in het Spoorpark van Tilburg. Die avond werd vastgelegd op beeld door een bedrijf dat ook The Passion en de Tour de France live filmt en uitzendt. ,,Met behulp van die beelden kunnen we toch via een stream dat gevoel van een echte cantus creëren, maar dan bij de deelnemers thuis. Zo is het plan gaan rollen. We hebben al een studio en nu zijn we aan het kijken hoe we de livestream zo gek mogelijk kunnen maken. Zo zoeken we bijvoorbeeld een manier om studentenhuizen via Zoom te koppelen, zodat ze samen mee kunnen zingen. Ook doen we een online bierestafette via Instagram.” 

Verbroedering met een biertje

Dat zingen is volgens Niek erg belangrijk. ,,Dat brengt een bijzonder moment van verbroedering, zeker met wat biertjes op. Het is zonde dat het concept van een cantus niet in heel Nederland bekend is. Daarom hebben we besloten om de online cantus niet alleen op Tilburg, maar op het hele land te richten. Zo hopen we dat we heel studerend Nederland een uniek moment van afsluiting van het studiejaar kunnen geven.”

 1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
  PREMIUM

  Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

  TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.
 2. Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’
  PREMIUM

  Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’

  KAATSHEUVEL - ,,Schandalig dat we een extra kaartje voor in de avond moeten kopen, dat was niet de afspraak.” Bezoekers van de Efteling die voor de coronacrisis een overnachting hebben geboekt, voelen zich gedupeerd omdat de openingstijden onverwachts zijn aangepast. Als ze in de maanden juli en augustus 's avonds naar het park willen, moeten ze opeens een extra kaartje van 25 euro kopen.