Volledig scherm
Vele duizenden ouderen worden financieel uitgebuit door familie, buren of kennissen. Geënsceneerde foto. © Roland de Bruin

Alliantie tegen financiële uitbuiting ouderen in Tilburg

TILBURG - Om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan, gaat donderdag in Tilburg een alliantie van start. Dat gebeurt met een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst bij de Rabobank aan de Spoorlaan. ,,We hopen op een grote opkomst", zegt Desirée Laureij, een van de initiatiefnemers. 

Volledig scherm
Desirée Laureij © Daamen de Kort van Tuijl Notarissen

De alliantie bestaat uit de ABN AMRO Bank en de Rabobank, Daamen de Kort van Tuijl Notarissen en Willems & Smeets Notarissen, de Politie Zeeland/West-Brabant, Veilig Thuis Midden-Brabant, de Wever (overkoepeling ouderenzorg) en 013 Bewindvoering en Budgetbeheer. 

Misbruik maken van de kwetsbaarheid van ouderen, het is ook in de regio Tilburg een veel voorkomend fenomeen. Onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS, onder meer deze stad, wees vorig jaar uit dat een op de twintig thuiswonende senioren slachtoffer is van ouderenmishandeling. Dat zijn 170.000 mensen. De meest voorkomende vorm is financiële uitbuiting, gevolgd door psychische en fysieke mishandeling. 

Eerste in Brabant 

Het ministerie van VWS entameert momenteel op meerdere plaatsen in het land dergelijke allianties. Tilburg is de eerste in Brabant, Den Bosch volgt in het voetspoor, ook in Eindhoven is een initiatief in aantocht. Op de bijeenkomst donderdag wordt een sprekende casus toegelicht. Het begint om 14.15 en duurt tot 16 uur. Aanmelding vooraf is verplicht via een mail naar tilburg@lokalealliantie.nl.

Woensdag in het Brabants Dagblad meer aandacht voor financiële uitbuiting van ouderen. 

  1. 'Tao van de T’. Stadsdichter Anton Dautzenberg wil kunstklimaat in Tilburg opschudden

    'Tao van de T’. Stadsdich­ter Anton Dautzen­berg wil kunstkli­maat in Tilburg opschudden

    TILBURG- Bij zijn aantreden als stadsdichter van Tilburg heeft A.H.J. (Anton) Dautzenberg zijn plannen uit de doeken gedaan. Dat deed hij bij boekenmarkt Boeken rond het Paleis. De kapstok is ‘de Tao van de T'. Die letter is het beeldmerk van de stad. ,,Het is een zoektocht die niet alleen moet leiden tot spannende gedichten, tot discussie, maar ook tot een manifest waarmee ik het Tilburgs literatuur- en kunstklimaat wil vernieuwen en verbeteren.”