Volledig scherm
Sfeerbeeld: dit zou de entree van themapark WasteWorld kunnen zijn, met de vuilnisman op een voetstuk. © WasteWorld

Afval als attractie? Rond Tilburg gaan we het niet beleven: themapark zoekt het bij Eindhoven

TILBURG - Kinderen die glijden door een rioolbuis en onderweg leren dat daar niet alleen poep en pies in zit. Leuke attractie? Die zul je dan toch niet gaan tegenkomen in de omgeving van Tilburg. Want het themapark rond afval WasteWorld komt in ieder geval niet daar terecht. 

Geboorteplek Midden-Brabant is definitief afgevallen. Het attractiepark heeft nu goede papieren op en rond de voormalige stortplaats Gulbergen, tussen Nuenen en Mierlo.

WasteWorld vond rond Tilburg geen goede plek 

Recreatieondernemer Ernst Jonkers uit Oisterwijk, voorzitter van de stichting WasteWorld, ziet daar meer kansen. Er ligt al een golfterrein, dierentuin Dierenrijk is in de buurt. Een infotainmentpark met attracties, gericht op kinderen en hun (groot)ouders, kan daar volgens exploitant Landgoed Gulbergen prima bij. ,,Ze zijn niet voor niets zelf naar ons toe gekomen.”

Tot in 2018 was het voormalige MOB-complex in Tilburg-Noord in beeld voor het themapark. Maar de gemeente Tilburg wil dat tot het vaste terrein voor wisselende evenementen maken. WasteWorld ging vervolgens de boer op met haar plannen, in eerste instantie had deze regio nog de voorkeur. ,,We hebben geplust en gemind op kenmerken en mogelijkheden, Gulbergen kwam op de eerste plaats.” 

Volledig scherm
De voormalige afvalberg Gulbergen in Nuenen/Mierlo. © FotoMeulenhof

Nieuw in de plannen: een congrescentrum 

Het plan voorziet in grote achtbaan-achtige attracties, ook komen er mogelijkheden om dingen te maken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld plastic doppen meebrengen en ze in het park verwerken tot een emulsie om in een 3D-printer voorwerpen te maken. WasteWorld heeft de oorspronkelijke plannen uitgebreid, ook om de inkomstenstroom te verbreden. ,,Naast dagrecreatie zouden een business- en een congrescentrum daarvoor kunnen zorgen. Het idee blijft hetzelfde: hoe kunnen we in 2050 op een betere aarde leven?”

Afvalverwerker Attero is erfpachthouder van het terrein in Mierlo. Het wil Gulbergen verder ontwikkelen tot een grote centrale ontmoetingsplek waar mensen op meerdere manieren kunnen recreëren. 

Landgoed Gulbergen en WasteWorld tekenen volgende week een overeenkomst waarin ze afspreken samen de haalbaarheid van het park verder te onderzoeken. Volgens Jonkers wordt gesproken met serieuze investeerders. De plannen zijn al besproken met twee gemeenten, het regiobestuur en de provincie. De reacties waren ‘in beginsel positief’, aldus de Oisterwijker. Hij is ook eigenaar van recreatievoorziening Streekpark Oisterwijk. Daarnaast werkt hij met een compagnon aan Waterproef, de omvorming van een deel van waterzuivering in het Tilburgse gebied Moerenburg.