De C-182 in Madagaskar klaar om op te stijgen om de corona-testkits naar uithoeken van het
land te brengen.
Volledig scherm
De C-182 in Madagaskar klaar om op te stijgen om de corona-testkits naar uithoeken van het land te brengen. © MAF International

Zeeuws bedrijf helpt bij bestrijding coronavirus in Afrika

THOLEN - De coronacrisis wordt in Afrika bestreden met hulp van het Thoolse bedrijf Profielnorm. Eigenhandig sponsort het bedrijf een vierpersoonsvliegtuig waarmee testkits en beschermende kleding voor medisch personeel naar de uithoeken van Madagaskar worden gevlogen.

Het is nogal een eind van de Slabbecoornweg in Tholen naar het eiland ten oosten van Afrika. Vliegend zou je er ongeveer elf uur over doen. Maar afstand doet er niet toe, legt Profielnorm-directeur Jos Schot uit. ,,Dichtbij zijn er zorgen, maar laten we een grote zorg veraf niet vergeten."

Bushvliegers dagelijks op pad

Het vliegtuigje wordt gevlogen door piloten van de christelijke zendingsorganisatie MAF (Mission Aviation Fellowship). Bushvliegers, noemt de organisatie dat zelf. Specialisten die geen moeite hebben om te starten en landen op kleine, onverharde banen zoals er zoveel in Afrika zijn. Op hun beurt zijn ze door de wereldgezondheidsorganisatie ingeschakeld om te helpen bij het bestrijden van corona op het continent.

Profielnorm maakt metalen constructies. Het bedrijf levert die bijvoorbeeld aan grote jongens als Amazon, zegt Schot. ,,Maar wie hier werkt, werkt ook een stukje voor de MAF. Ongeveer tien procent van onze winst dragen we af. Omdat we iets meer willen doen dan alleen geld verdienen: namelijk ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”Ja, er zijn zorgen dichterbij huis, erkent Schot. ,,Ieder land heeft zijn problemen, maar in bepaalde landen zijn die veel groter omdat de mensen er al onder erbarmelijke omstandigheden leven.”