Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Wie het Thools dialect nog beheerst, moet vrijdag in De Vossenkuil zijn

OUD-VOSSEMEER - In dorpshuis De Vossenkuil in Oud-Vossemeer is vrijdagavond de tiende editie van het Thools dictee. Daarmee keert het taalevenement terug naar de plaats waar het de eerste vijf jaar werd gehouden.

De afgelopen vier jaren werd steeds een ander dorp als locatie gekozen. Zo passeerden Scherpenisse, Tholen, Anna Jacobapolder en Poortvliet al de revue. 

Het komende dictee is geschreven en wordt voorgelezen door Bas Quist van Huys van Roosevelt. Wat het thema wordt, blijft nog geheim tot vrijdagavond, zegt Anja Neele van de organisatie. ,,Meestal gaat het over de historie van het dorp, maar nu gooien we het over een andere boeg.”

 De teller stond maandagochtend op zeventien aanmeldingen. Daar kunnen er nog een paar bij, zegt Neele. ,,Voor de jury moet het ook te behappen zijn.” Daar zit ze zelf onder meer in, net als Louise van Gorsel die het dictee de afgelopen drie jaar won. 

Het dictee begint om 19.30 uur. Tussendoor zijn optredens van popkoor Voix en wordt het spel ‘Petje op, petje af’ gespeeld waarbij de betekenis van een Zeeuwse uitdrukking geraden moet worden. Wie zich nog wil aanmelden, kan dat doen via thoolsdictee.nl, waar ook de ‘schriefwiezer’ is in te zien.