Volledig scherm
De Krammersluizen scheiden het zoete water uit het Volkerak-Zoommeer van het zoute water in de Oosterschelde. © Windpark Krammer

Volkerak-Zoommeer wordt beschermd natuurgebied

SINT PHILIPSLAND - Het Krammer-Volkerak wordt beschermd natuurgebied. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal daarvoor nog dit jaar een besluit nemen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Krammer-Volkerak viel al deels onder de Vogelrichtlijn van de Europese Unie, waardoor zeldzame of bedreigde vogelsoorten er moeten worden beschermd. Het gebied was ook al aangemeld voor de Habitatrichtlijn, eveneens een leidraad van de EU die planten en dieren moet beschermen. Dit jaar volgt de definitieve aanwijzing als Habitatrichtlijn-gebied, blijkt uit de brief. De minister zal daarbij doelen formuleren waarmee het gebied in stand kan worden gehouden. Dat doet ze ook voor bescherming van vogels in het Zoommeer. Die doelen hangen sterk af van wat het kabinet met het Volkerak-Zoommeer wil. Het plan om de zoete plas te verzouten is opgeschoven naar 2031, omdat het kabinet er nu geen geld voor heeft. Van uitstel komt geen afstel. Het Volkerak-Zoommeer wordt wat betreft het kabinet hoe dan ook zout.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Iedereen verdient een tweede kans
    Geef uw mening

    Iedereen verdient een tweede kans

    Alsof een oude wond werd opengereten. Zo voelde het voor veel inwoners van Hoogerheide toen zij deze week vernamen dan Julien C., de man die in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans om het leven bracht, mogelijk op vrije voeten komt. C. zit nu nog in een tbs-kliniek in Groningen, maar de rechtbank beslist deze zomer of hij naar een instelling voor begeleid wonen kan en op verlof mag, ook zonder begeleiding. Volgens zijn behandelaars is C. daaraan toe. En iedereen verdient een tweede kans, toch?