Volledig scherm
Het Bravis-ziekenhuis. © Bravis ziekenhuis

Thoolse raad: rit ambulance naar Stavenisse haalt 45 minuten niet

THOLEN - Ziekenhuis Bravis mag dan wel zijn verhuizing naar Roosendaal bekend gemaakt hebben, de Thoolse gemeenteraad legt zich daar niet bij neer. Ze roept het ziekenhuis op om terug te komen op die beslissing. 

Dat blijkt uit een brief die ondertekend is door alle partijen in de raad en aan Bravis is gestuurd. Ze veegt de vloer aan met de ritduur zoals Bravis die presenteerde. Een rit vanuit Tholen duurt iets meer dan 34 minuten, concludeerde het ziekenhuis uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Maar dat is berekend op basis van de gemiddelde ritduur vanuit het geografische middelpunt van de gemeente, betoogt SGP-raadslid Kees Knulst. Uit cijfers van datzelfde RIVM blijkt namelijk dat een rit vanuit Anna Jacobapolder of Stavenisse bijna 45 minuten duurt. ,,Bij die berekening is nog niet eens rekening gehouden met plannen van de Provincie om de maximumsnelheid te verlagen naar 60 km/u op de provinciale weg en om rotondes aan te leggen”, zegt Knulst. ,,De ritduur vanuit Stavenisse zal hierdoor structureel overschreden worden.”

Volledig scherm
SGP-raadslid Kees Knulst. © Peter J.E.Roek Pentalux Photography

Daarnaast verkoos Bravis Roosendaal boven Bergen op Zoom als nieuwbouwlocatie uit angst om patiënten te verliezen aan het ziekenhuis in Breda, stelt de Thoolse raad. De partijen verwijzen naar een toelichting van Bravis, waarin staat dat de ‘patiëntenstromen niet ingrijpend mogen veranderen door de ligging van de nieuwe locatie’. Ze stelt dat er in het oostelijke deel van haar verzorgingsgebied meer mensen wonen. ‘Dat betekent dat de locatie in Roosendaal geografisch gezien voor meer mensen dichterbij is, en daarmee de kansen op behoud van de huidige patiëntenstromen het grootst.’

Dat argument steekt de raad. ,,Inwoners van die regio hebben de keuze uit twee ziekenhuizen: Bravis en Amphia. Mensen uit de dunner bevolkte gemeente Tholen zijn aangewezen op Bravis. Zij hebben geen keus dan de langere ritduur te accepteren", licht SGP-raadslid Kees Knulst toe.

In de raadsvergadering van donderdagavond werd ook een motie aangenomen, die burgemeester en wethouders oproept om nogmaals in gesprek te gaan met de directie van Bravis. ,,Om onze zorgen omtrent de lengte van de ritduur, gebaseerd op de nieuwe gegevens van het RIVM, kenbaar te maken", zegt Knulst.

Bravis maakte half april bekend om het nieuwe ziekenhuis bij Roosendaal te bouwen aan de A58. Volgens het ziekenhuis is het een 'voorgenomen besluit’. Adviesorganen van het ziekenhuis en belanghebbenden worden nog gesproken, schrijft Bravis in een verklaring. Eind juni neemt het ziekenhuis het definitieve besluit.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement