Raadsgriffier Wilma Antes, burgemeester Ger van de Velde en secretaris Simon Nieuwkoop gaan dit jaar met pensioen.
Volledig scherm
Raadsgriffier Wilma Antes, burgemeester Ger van de Velde en secretaris Simon Nieuwkoop gaan dit jaar met pensioen. © Marcelle Davidse, Peter Roek en Robert van den Berge

Tholen vernieuwt bestuurlijke top

THOLEN - Tholen haalt dit jaar flink de bezem door de bestuurlijke top. Behalve een nieuwe burgemeester, krijgt de gemeente in 2020 ook een nieuwe raadsgriffier en een secretaris. Ook verdwijnt een complete managementlaag. 

Burgemeester Ger van de Velde, gemeentesecretaris Simon Nieuwkoop en raadsgriffier Wilma Antes gaan alle drie dit jaar met pensioen. Voor de functie van Nieuwkoop, die maar liefst 20 jaar directeur van de Thoolse ambtenaren was, is deze week een vacature gepubliceerd.

Geen afdelingshoofden meer

Uit de vacaturetekst blijkt dat de gemeente het ‘sturingsmodel’ op de schop neemt.  De organisatie, goed voor in totaal 170 voltijdsbanen, bestaat nu nog uit directie, afdelingshoofden en teamleiders.  De gemeente heeft al de eerste stappen gemaakt naar een nieuw model waarin de functies van afdelingshoofd zijn verdwenen.

Voor de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is de gemeenteraad straks aan zet. Eerst moet er een profielschets komen, waaraan potentiële kandidaten moeten voldoen. Een vertrouwenscommissie buigt zich vervolgens over de sollicitanten. De bedoeling is dat Van de Velde half november het stokje overdraagt aan haar opvolger.