Lucas en Isa de Rooij op koeien bij de Koeieboerderij van Melkveebedrijf "Actie-Hove”.
Volledig scherm
Lucas en Isa de Rooij op koeien bij de Koeieboerderij van Melkveebedrijf "Actie-Hove”. © Johan Van Der Heijden

Tholen komt volop buurten bij de boer

STAVENISSE – Van een melkveehouderij en een paardenpension tot een bloemdrogerij. Nieuwsgierig Tholen kijkt er graag even binnen tijdens Buurten bij de Boer. Een fietsroute van ongeveer twintig kilometer tussen Stavenisse en Sint-Maartensdijk.

Bij melkveehouderij Actiehove, aan de Zuidmoerseweg net buiten Stavenisse staat de berm maandag vol auto’s. Het is het startpunt van de route. De plek waar boerin Jo-Ann Houdijk met plezier vertelt over haar bedrijf, de koeien en de kalfjes. De 120 melkkoeien produceren iedere twee tot drie dagen een slordige 12.000 liter melk. Hoofdzakelijk voor Campina.

,,Onze melk is voor de yoghurt en vla”, zegt Houdijk. ,,Onze koeien komen te weinig buiten om het stempel weidemelk te mogen dragen.” Binnen voorziet een rode voederrobot de zwart-witte dames van vers voer. Ook het melken gebeurt volautomatisch. ,,Het lijkt wel een fabriek”, merkt Aad Heijdra uit Oud-Vossemeer op. ,,Er komt bijna geen mens meer aan te pas.”

Hij is samen met buurman Jan van Dijk op de dag afgekomen. ,,Als fruitteler spreek je enkel fruittelers. Op een dag als deze kijk je een keer binnen bij totaal andere landbouwbedrijven. Mooi initiatief van de ZLTO.” 

Aan het einde van de ochtend is het een komen en gaan van mensen. Ouderen en gezinnen met jonge kinderen. ,,In totaal hebben we 1100 inschrijvingen”, zegt medeorganisator Anja Goense. ,,Boven verwachting, gezien de weersvoorspelling.”

Een paar honderd meter verderop vertelt Jan Bijnagte over de bloemdrogerij. En het belang van de insecten. Vrijwilligers delen zakjes bloemzaad aan het publiek uit. Ter bevordering van onder andere de wilde bij. Want, vertelt imker Kees Dogge het publiek, die heeft het moeilijk.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement