De eerste drie wisenten arriveren maandag in de Slikken van de Heen, het natuurgebied bij Sint Philipsland. Later dit jaar volgen er nog acht.
Volledig scherm
De eerste drie wisenten arriveren maandag in de Slikken van de Heen, het natuurgebied bij Sint Philipsland. Later dit jaar volgen er nog acht. © Pieter Hendriks

Straks kun je in Zeeland bizons spotten

SINT PHILIPSLAND - Natuurgebied De Slikken van de Heen bij Sint Philipsland krijgt er maandag drie nieuwe bewoners bij. Die dag arriveren de eerste drie wisenten. Europese bizons, die momenteel nog maar op drie plekken in de Nederlandse natuur grazen. 

En daarmee gaat voor Het Zeeuwse Landschap een langgekoesterde wens in vervulling. Wisenten op de drooggevallen slikken en schoren langs het Krammer-Volkerak, op de grens met West-Brabant. Daar kunnen ze in alle rust samen met runderen, reeën en konikpaarden aan de slag om de begroeiing kort te houden. Tegelijkertijd zorgt Het Zeeuwse Landschap voor de instandhouding van de soort. 

De bisons zijn afkomstig uit natuurpark Lelystad, waar ze in een kudde leven. Later dit jaar volgen nog eens acht wisenten uit Maashorst. De beesten krijgen de tijd om aan elkaar te wennen. Dat gebeurt in een speciaal ingericht ‘wengebied’, een afgesloten terrein. Wandelaars kunnen niet bij de wisenten komen. Wel gaat Het Zeeuwse Landschap excursies naar de beesten organiseren. 

Volgend jaar oog in oog

Pas vanaf volgend voorjaar kunnen wandelaars echt oog in oog komen te staan met de grazende bizons. Door het natuurgebied lopen twee wandelroutes. Die blijven tot en met de zomer gewoon open. Dit najaar gaat het gebied tijdelijk op slot. Volgens Het Zeeuwse Landschap gaan wandelaars en wisenten prima samen, zolang je maar afstand bewaart, de beesten niet voert en aanraakt. 

Begrazing op de Slikken van de Heen is niet nieuw. Vanaf eind jaren tachtig, kort na de aanleg van de Deltawerken, lopen er runderen en paarden rond in het gebied. Ondanks dat is het natuurgebied de afgelopen tien jaar dichtgegroeid met planten en struiken. Reden dat Het Zeeuwse Landschap nu een mix van grazers inzet. Naast wisenten lopen er ook 53 konikspaarden en 17 rode geuzen rond, een runderras. 

Die drie samen moeten het gebied gevarieerd houden. Dat doen ze niet alleen door het eten van planten, maar ook door het verspreiden van zaden via vacht en poep. Het begrazen zorgt er ook voor dat er open plekken in de grasmat ontstaan, waar nieuwe planten kunnen kiemen. De Slikken van de Heen is een gebied van 580 hectare. Het is het eerste natuurgebied in de provincie waar wisenten worden uitgezet. In totaal leven de bizons in vijf Nederlandse natuurgebieden. 

Wekelijks controle

Zowel de wisenten, als de rode geuzen en konikspaarden die op de Slikken van de Heen grazen, zijn eigendom van stichting FREE nature. De gezondheid van de dieren wordt wekelijks gecontroleerd. Bij slechte omstandigheden vaker. De dieren kunnen een heel jaar buiten leven. FREE nature is actief in 30 natuurgebieden in Nederland. 

Op de Slikken van de Heen groeien zo’n 35 soorten bomen en struiken. Tot nu toe waren er alleen runderen en paarden actief. Vanaf maandag ook bizons.
Volledig scherm
Op de Slikken van de Heen groeien zo’n 35 soorten bomen en struiken. Tot nu toe waren er alleen runderen en paarden actief. Vanaf maandag ook bizons. © Lucien Calle
  1. De Meestoof is na metamorfose klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open
    PREMIUM

    De Meestoof is na metamorfo­se klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open

    SINT-ANNALAND - Je kent het bijna niet meer terug. Na vijf maanden verbouwen ziet streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland er ineens heel anders uit. Een atrium met puntdak en veel glas verbindt nu het hoofdgebouw met de expositieschuur. De nieuwbouw zorgt ervoor dat het museum meer bezoekers tegelijk kan ontvangen. ,,We zijn klaar voor de toekomst, maar voorlopig kunnen we nog niet open”, zegt bestuurslid Wil Nelisse.