Beeld van de mishandeling.
Volledig scherm
Beeld van de mishandeling. © politie.

Politie heeft verdachte in beeld die gehandicapte man neersloeg in Tholen

THOLEN - De politie heeft een verdachte in beeld die een verstandelijk beperkte man uit Tholen mishandelde. Beelden van de mishandeling verschenen dinsdag op videoplatform Dumpert. De gehandicapte man is een bewoner van woonzorglocatie Smalstad XL.

De politie riep getuigen op zich te melden. Bij het meldpunt Meldmisdaadanoniem kwamen veel tips binnen en ook op social media werd de verdachte herkend en een naam genoemd.  ,,Maar er is nog niemand aangehouden", laat een woordvoerder van de politie vrijdagmiddag weten. 

Bij woonzorglocatie Smalstad XL, waar de mishandelde man woont, willen ze niet reageren op het incident. ,,Dit doen we in verband met de privacy van de man.” De woonvoorziening, die onderdeel is van zorginstelling Sjaloom Zorg, vervult een regiofunctie voor mensen met een beperking. De bewoners komen uit alle windstreken. Het begon vijf jaar geleden met vijftien bewoners. Inmiddels telt Smalstad XL in Tholen er 38.

Die bewoners hebben stuk voor stuk een eigen appartement, met keuken, slaapkamer en badkamer. De christelijke zorginstelling Sjaloom Zorg geeft in het wooncomplex aan de Dilt 24-uurs begeleiding voor wie dat nodig heeft. De 38 bewoners, waarvan één stel, variëren in leeftijd van begin twintig tot halverwege de zestig en hebben een lichamelijk of verstandelijke beperking.

Het merendeel van de bewoners is overdag van huis en werkt bij de sociale werkvoorziening in het tuinonderhoud, of heeft een vaste baan.

Videobeelden

Op de videobeelden is te zien hoe de man de verstandelijk gehandicapte vastpakt op de Prinses Beatrixstraat en meerdere keren slaat. Hij roept intussen dat de verstandelijk beperkte man hém van zijn fiets trok en als eerste begon te slaan. 

Een ooggetuige vertelt een ander verhaal aan de PZC. Ze zag de vechtpartij gebeuren en sprak de gehandicapte man na afloop aan. Hij vertelde dat hij de man bij de Albert Heijn een vrouw zag slaan en hem daarop aansprak. Vervolgens reed de verstandelijk beperkte man weg op zijn fiets, samen met een medebewoonster van Smalstad XL. De man kwam achter hen aan en begon de gehandicapte man te slaan. 

“De man gaf hem meerdere klappen. Het was echt duidelijk dat hij zich niet tegen hem kon verweren. Het was echt niet normaal”, zegt de ooggetuige. Het filmpje is op Dumpert inmiddels meer dan 180.000 keer bekeken.