Volledig scherm
© Thinkstock

Omwonenden van Thoolse Ceresweg roeren zich: ‘Polder wordt opgeofferd voor zonnepanelen’

THOLEN - Vijftig mensen op de publieke tribune en vier insprekers bij de Thoolse commissievergadering, allemaal hadden ze maandagavond hetzelfde doel: hun ongenoegen laten blijken over de aanleg van zonneparken in de Schakerloopolder ten zuiden van Tholen.

Veel van hen zijn omwonenden van de Ceresweg, waar energieleverancier Eneco een zonnepark van 17 hectare aanlegt. En als het aan de gemeente ligt, mogen er best meer van dat soort parken op onrendabele landbouwgrond komen in de polder.

Verrommeling

,,Maar dat zorgt voor een semi-industrieel aanzien", betoogde inspreker Henk Bos. ,,De verrommeling van ons landschap is aanstaande. Aantrekkelijkheid voor bewoners en toeristen wordt hierdoor zeer negatief beïnvloed.” Erna Schot, net als Bos bewoonster van de Oudelandseweg, sloot zich daarbij aan. ,,Waarom willen burgemeester en wethouders zo graag meewerken aan het opofferen van de Schakerloopolder?”

Beiden wezen op de cultuurhistorische waarde van de polder, met erin het gehucht 't Oudeland. ,,Deze zaken kwamen ons onder ogen via een krantenbericht", zei Bos . ,,Er is in de buurt grote onrust ontstaan.”

Daken

In plaats van zonneparken op akkers, zien ze liever panelen op daken, industrie- of parkeerterreinen. ,,Als wij over enige tijd met een drone vliegen, zien we aan de Ceresweg, Boomdijk, Veerweg en Julianastraat zonneakkers in de Schakerloopolder. En verspreid over de hele gemeente nóg 27. Dit willen wij niet!”

Wethouder Peter Hoek zei toe die zorgen te zullen betrekken bij de besluitvorming over het vergunnen van nieuwe parken. Zo zei hij nadrukkelijk dat initiatiefnemers eerst een peiling onder de aanwonenden moeten houden voor ze naar de gemeente stappen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement