Volledig scherm
Zicht op landgoed De Pluimpot bij Sint-Maartensdijk, met één van de landhuizen. © SGP Tholen

Milieufederatie bezorgd over extra woningen op landgoed De Pluimpot

SINT-MAARTENSDIJK - Vijftien extra woningen bouwen op landgoed De Pluimpot bij Sint-Maartensdijk? Dat schiet de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) in het verkeerde keelgat. In een brief aan de gemeente Tholen uit directeur Ira von Harras haar zorgen.

Op het landgoed, verdeeld onder vijf eigenaren, staan drie grote landhuizen. Volgens de oude regels zouden er nog twee bij gebouwd mogen worden. Ieder landhuis mocht opgedeeld worden in maximaal vijf kleinere appartementen.

Maar op verzoek van de landeigenaren zijn de regels vorig jaar veranderd. Met een ruime meerderheid - alleen de SGP was tegen - werd hun plan aangenomen in de gemeenteraad.

Rustgebied

De landeigenaren wilden in plaats van de twee landhuizen liever vijftien extra woningen bouwen. Kleiner dan de gebouwen die er nu al staan, en verspreid over het hele gebied. ,,Dat betekent dat er natuur verloren gaat", schrijft Von Harras. ,,De Pluimpot is een belangrijk rustgebied voor dieren, zoals reeën en veel vogelsoorten. Het verbaast ons ten zeerste dat Tholen de natuur- en landschapswaarden offert. Wij verzoeken u dan ook af te zien van het opstellen van een nieuw bestemmingsplan.”

Volledig scherm
Een schets van de nieuwe situatie op landgoed De Pluimpot. De bestaande landhuizen zijn rood, de vijftien nieuwe woningen zijn oranje gekleurd. © dNA

De Pluimpot werd aan het einde van de vorige eeuw van landbouwgrond omgevormd tot natuurgebied met landgoederen. Dat idee kwam van de familie Schot uit Sint-Maartensdijk. Later sloten de families Bout en Mulder zich bij het project aan. Vanwege de slechte vooruitzichten in de landbouw en een gebrek aan opvolging, sloegen de drie families de handen ineen om van de ruim dertig hectare grond in de Muijepolder, aan de rand van natuurgebied De Pluimpot, een nieuw natuurgebied met landgoederen te maken.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement