Volledig scherm
Een verfrommeld naambordje aan de Postweg. © Algemeen Belang Tholen

Kapotte straatnaambordjes op Tholen vervangen? Alleen als er een melding over komt

THOLEN - Kapotte, verdwenen, of vieze verkeers- en straatnaamborden. De gemeente Tholen wil er best wat aan doen, maar ze is niet voor alles verantwoordelijk.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van ABT. Die fractie zei in september zich te ergeren aan de situatie.  ,,Je kunt niet spreken over een mooie presentatie van onze gemeente", zei fractievoorzitter Han van 't Hof, die ter begeleiding foto's stuurde.

Volledig scherm
ABT-raadslid Han van 't Hof © Gemeente Tholen

De gemeente is het daarmee eens, maar wijst erop dat veel van zulke borden in het buitengebied of buiten de bebouwde kom staan. ,,En het beheer van wegen daar, valt onder het waterschap of provincie. De verkeersborden ook." De gemeente heeft de klachten doorgespeeld naar die partijen, die op hun beurt vervanging hebben toegezegd. 

Anders is dat als het gaat om straatnaambordjes of informatieborden. Die vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Omdat het wegennet in Tholen zo uitgestrekt is, voert de gemeente er passief onderhoud op uit. Dat wil zeggen: er worden geen regelmatige inspectieronden uitgevoerd. ,,De noodzaak vanuit oogpunt van verkeersveiligheid is laag en met de huidige navigatiesystemen zijn straatnaamborden minder functioneel geworden. We varen vrijwel volledig op de meldingen die hierover binnen komen.”

Een uitzondering vormen de fietsknooppuntenroutes die regelmatig gecontroleerd worden door vrijwilligers. De gemeente stelt voor om hen te vragen meldingen via de BuitenBeter-app te doen over de andere borden in het buitengebied.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement