Wout Suurland, Hans Kloet, Peter Suurland en Kees Bolier (VLNR) in de gildekamer, waar de broeders eens per jaar samenkomen en vrouwen niet welkom zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Wout Suurland, Hans Kloet, Peter Suurland en Kees Bolier (VLNR) in de gildekamer, waar de broeders eens per jaar samenkomen en vrouwen niet welkom zijn. © Marcelle Davidse

Gildebroeders Scherpenisse komen eens per jaar samen voor bier, kostuums en sterke verhalen

SCHERPENISSE – Het is een besloten clubje mannen, dat één keer in het jaar samenkomt in de Gildenkamer van het voormalige gemeentehuis op de Hoge Markt in Scherpenisse. Vanwege het 425-jarig bestaan geeft het Kloveniersgilde daar zaterdag eenmalig een kijkje achter de schermen.

 De schutters van het Gilde beschermden vroeger het bestuur van Scherpenisse tegen indringers van buitenaf. ,,Meerdere malen hebben de gildebroeders de Spanjaarden buiten gehouden”, vertelt Peter Suurland. ,,Zie het als de buurtpreventie van toen. Opgericht in 1594 door Maria van Nassau, vrouwe van Scherpenisse, de oudste dochter van Willem de Zwijger.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement