Volledig scherm
© GinoPress

Brandweer kijkt kat uit de boom

OUD-VOSSEMEER - Pluisje liet zich niet pakken. Zes brandweerlieden en een tankautospuit stonden woensdagmiddag voor Jan met de korte achternaam onder een boom in Oud-Vossemeer. 

BN DeStem heeft daar nog wel een paar brandende vragen over aan woordvoerder Corry Brand (‘Ja, veel mensen beginnen over mijn achternaam’) van de Veiligheidsregio Zeeland. 

Heeft de brandweer Tholen niks beters te doen?

,,Daar gaat het niet om. De brandweer is er voor het redden van mens én dier. Dus ook deze lapjeskat Pluisje die waarschijnlijk tijdens vuurwerk van schrik hoog in de boom klom.”

Met zes mensen?

,,Zoveel bemanning zit er nu eenmaal op een tankautospuit. Met een hoogwerker konden wij daar aan de Leguitsedijk niks uitrichten omdat het daar onverhard land is.”

112 in rep en roer voor een kat?

,,Nee hoor. Het is een melding voor gepaste spoed. Eerst vragen we of de eigenaar wel zijn best heeft gedaan om haar er uit te halen. Dan wachten we een paar dagen omdat de meeste katten vanzelf weer naar benden komt. Maar als het langer duurt, gaan we er op af.”

Dure grap?

,,Dat doet er in feite niet toe. Het zal uw kat maar zijn. Maar op zich valt het wel mee, die kazerne en het materiaal zijn er toch. En als er echt ergens brand is, gaat dat natuurlijk voor. Je pakt een moment dat er tijd voor is.”

Wat vindt de belastingbetaler daarvan?

,,Die reageert vrijwel altijd heel positief. Dat merken we aan alle reacties in de pers en op sociale media. Sinds tweeënhalf jaar monitoren wij dat en het valt op dat mensen het top vinden als wij proberen een dier in nood te redden.”

Waarom is het niet gelukt met deze kat?

,,Die zat simpelweg te hoog. Met de ladder konden onze mensen er niet bij. Toen is het geprobeerd met de spuit, maar ook daarvoor was het te ver.”

En hoe is het nu met Pluisje?

,,Volgens de laatste berichten zit zij nog steeds hoog in de boom. De eigenaar heeft wat voedsel onderaan gelegd, dus we hopen dat ze alsnog vanzelf naar beneden komt.”