Het gemeentehuis in Tholen.
Volledig scherm
Het gemeentehuis in Tholen. © Joeri Wisse

70 tot 100 euro voor werkloze ZZP’ers en uitzendkrachten op Tholen die écht in de problemen komen

THOLEN - ZZP’ers, uitzendkrachten en mensen met nul-urencontracten op Tholen die door het coronavirus financieel in de problemen komen, kunnen 70 tot 100 euro krijgen van de gemeente uit een nieuw opgezet noodfonds.

Wie een aanvraag doet, krijg binnen drie dagen zo'n vergoeding. Daar zijn wel strenge spelregels aan verbonden. Alleen ZZP’ers die niet verzekerd zijn voor arbeids(uren)verlies komen bijvoorbeeld in aanmerking. En wat uitzendkrachten betreft: alleen als het bedrijf waar ze voor werken sluit en ze daardoor meteen geen inkomen meer hebben.

Nood écht hoog

Daarnaast moet de nood écht hoog zijn, voor zo'n bedrag wordt uitgekeerd. Als je een partner hebt met inkomen, of spaargeld hebt, zal de aanvraag niet goedgekeurd worden. Mensen die de regeling willen aanvragen, kunnen bellen naar het centrale telefoonnummer 140166.

Ook op het gebied van belastingaanslagen, het heffen van leges, pacht- en huursommen treft Tholen maatregelen. Wat betreft de belastingaanslagen over het belastingjaar 2020 wordt op verzoek uitstel van betaling gegeven tot 1 juli 2020. Tot diezelfde datum worden geen nieuwe aanslagen opgelegd. Opgelegde leges voor evenementen die door de coronacrisis niet doorgaan, worden ingetrokken, en de bedragen die al betaald zijn worden teruggestort.

Verenigingsleven

Uitbaters van de sport- en gemeenschapscentra Haestinge, Wellevaete en Meulvliet worden tot 1 juni vrijgesteld van het betalen van huur of pacht. Die maatregel geldt ook voor de dorpshuizen. Tot slot hoeft het verenigingsleven tot 1 juni 2020 geen facturen voor huur van accommodaties te verwachten. Niet afgenomen uren worden daarnaast niet in rekening gebracht.